Падащи звезди: Ще наблюдаваме "Урсида" в най-дългата нощ на годината

Падащи звезди: Ще наблюдаваме "Урсида" в най-дългата нощ на годината
A A+ A++ A

Метеорният поток Урсида от съзвездието Малка мечка ще се наблюдава в нощта от 21 срещу 22 декември, когато продължителността на тъмната част на денонощието ще бъде максимална през годината. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

"В най-дългата нощ на годината, нощта на слънцестоенето, от 21 до 22 декември е максимумът на метеорния поток Урсида. Очакват се до 10 метеора на час", съобщават астрономите, като отбелязват, че той е достъпен за наблюдение само от Северното полукълбо на Земята.

Метеорният поток започна да набира активност на 17 декември и ще продължи до 25-27 декември. През това време Земята ще премине през шлейфа от частици, оставени от кометата 8P/Tuttle. Изгаряйки в атмосферата на нашата планета, те образуват метеори - падащи звезди в небето. Урсидите се характеризират със скорост от 10-15 "падащи звезди" на час, но в миналото астрономите са регистрирали няколко уникални случая.

"През 1945 г. и 1986 г. е имало проблясъци от до 100 метеора на час, а през 1973 г. - до 30 метеора на час" - обясняват от Московския планетариум.

Метеоритният дъжд може да се наблюдава с невъоръжено око, при условие че времето е безоблачно и няма осветление от Луната и градски обекти. Областта на излитане на метеорите (радиант) се намира в съзвездието Малка мечка.

#падащи звезди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници