Над 4000 учители останаха без увеличение на заплатите

Над 4000 учители останаха без увеличение на заплатите

БТА

A A+ A++ A

Без увеличение на заплатите от 1 януари тази година са останали 4069 души педагогически специалисти, които са с прекратени трудови правоотношения за периода от 1 януари 2023 г. до 10 август 2023 г. От тях 1303-има са с прекратени договори заради придобито право на пенсия.

Това съобщава министърът на образованието проф. Галин Цоков на депутатски въпрос, относно проблема, който възникна с пенсионирани учители, които въпреки че са работили, не получиха обещаното увеличение на заплатата със задна дата, пише PARITENI.

Министърът напомня, че със Закона за държавния бюджет за 2023 г. е заложено 15% увеличение на заплатите на учителите, считано от 1 януари 2023 г., както и на заплатите на непедагогическия персонал. Тъй като законът за бюджета беше приет със закъснение, а увеличението на възнагражденията е от началото на годината, възникнаха въпроси, свързани с прекратените договори до момента на определяне и договаряне на новите работни заплати, признава Цоков.

Той допълва, че беше сключен Анекс на 10 август тази година към Колективния трудов договор в системата на образованието, който предвижда увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари.

По думите му обаче наличието на действащ трудов договор е абсолютна предпоставка за получаване на предвиденото увеличение на заплатите, тъй като от една страна заплатата се определя с индивидуалния договор, а от друга трудовото правоотношение определя кръга от служители, на които им се полага увеличение.

Следователно, ако трудовият договор е прекратен, независимо на какво основание, то съответният служител не попада в този кръг, в Колективния трудов договор и съответно в анекса към него. Затова според министъра няма дискриминация спрямо учителите, които не получиха увеличение заради прекратени трудови договори.

#учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници