Временният главен прокурор препоръча на Марковска да вземе отпуск

Временният главен прокурор препоръча на Марковска да вземе отпуск
Бойко Найденов определи като несериозна възможността да бъде номиниран за мястото на главен прокурор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Бойко Найденов препоръча на Венета Марковска да си вземе отпуск, докато скандалът с избора й за конституционен съдия се уталожи.

Той отхвърли обвиненията срещу прокуратурата за това, че изпратила в последния момент писмо до президента Росен Плевнелиев, което го мотивира да осуети полагането на клетва на Венета Марковска.

Информацията, че в прокуратурата има проверка около Венета Марковска, е била представена и пред депутатите в Народното събрание при избора на членове на Конституционния съд от парламентарната квота, предаде бТВ.

Бойко Найденов определи като несериозна възможността да бъде номиниран за мястото на главен прокурор, след като бе преизбран за директор на Националната следствена служба с 5-годишен мандат.

Той коментира лаконично единствената до момента кандидатура на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, който е известен като фаворит на ГЕРБ.

Според Бойко Найденов, ако в случая става въпрос политически обоснован избор, скандалът около който би надминал този около Венета Марковска.

Шефът на НСлС каза още, че промените в процедурата за избор на главен прокурор, които бяха направени в последния момент, могат да поставят сянка върху неговата устойчивост и прозрачност.

За своето назначение като временно изпълняващ длъжността главен прокурор той отрече слуховете, че е политически обвързан.

„Може би това е една от бедите на прокуратурата - изборът на главен прокурор се политизира и драматизира прекалено," смята Бойко Найденов.

По думите му мандатът на главния обвинител е твърде дълъг и не може седем години цялото общество да бъде заложник на моментното състояние на един човек.

Макар че отхвърли категорично варианта той да се бори за поста, Бойко Найденов заяви, че ако има възможност, би съкратил драстично състава на прокуратурата, тъй като в момента се получавала една неравномерна натовареност.

#Бойко Найденов #главен прокурор #Венета Марковска #Конституционен съд #Национална следствена служба #НСлС #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници