Утре е Игнажден, ето какво ще се случи, ако никой не влезе у дома

Утре е Игнажден, ето какво ще се случи, ако никой не влезе у дома

БНТ

A A+ A++ A

На 20 декември празнуваме Игнажден. Според народните вярвания - празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-важната традиция за него е появата на гости в нашата къща. Ако първи влезе някой добър човек, това ще е на късмет за нас. Ако пък се случи някой не толкова добър, това няма да е на берекет. Но какво правим, ако никой не се появи?

Без гости на Игнажден – какво означава това

По старите български традиции, това въобще не е било на добре. Знаем, че тогава хората са били много близки един до друг и са живеели с много по-малки общности.

Ако никой не е пожелал да посети дадена къща, това въобще не говори добре за стопанина вътре. Или означава, че е много стиснат или, че има някаква болест в дома. Така че определено подобен тип случай са били много редки. Това е било и причината някой домакинства да се наговарят предварително кой да посети другия, за да може да имат късмет през новата година.

Особено интересно това звучи за хората с повече финансови възможности по това време. Всеки е искал да ги покани в дома си, за да може новата година да му върви значително по-добре в материален план, пише poznanieto.bg.

Посещение на животни

Интересно е, че в някои краища на България се брои и посещението на дома от страна на животни. Тоест, ако някое чуждо животинче посети къщата, трябва задължително да му се остави храна, за да бъде доволно от тази си визита. Това е доста странна традиция, която е запазена в някои краища на страната, но като цяло на повече места се предпочита посещението на хора.

Ако никой не ни посети – какво да направим

Можем да използваме старата българска хитрост да уговорим наш гост. Можем да използваме някой близък приятел или съсед, с който сме в добри отношения. По този начин ще се върнем към старата българска традиция за уговореното посещение, за да можем сами да си дадем добър късмет през новата година.

Ако имате достатъчно време – това е една добра възможност да се погрижите за своето благополучие през новата година.

В заключение, не трябва да се притеснявате, ако никой не ви посети по време на Игнажден. Денят е делничен и е по средата на работната седмица. По-скоро в миналото е имало символно значение, тъй като през зимния сезон хората са нямали работа на полета и са били повече по домовете си. Така че това е било удобен повод да се съберат.

Ако искате да спазите нашите традиции – просто се уговорете с ваш близък човек и го поканете у дома си. Така хем ще спазите българските обичаи, хем ще ги прекарате страхотно вечерта на Игнажден.


#Игнажден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници