Петър Витанов: Сглобката се ползва с по-малко доверие, отколкото кабинета на Жан Виденов

Петър Витанов: Сглобката се ползва с по-малко доверие, отколкото кабинета на Жан Виденов

ФБ/Петър Витанов

A A+ A++ A

„Сглобката не може да решава големите проблеми на обществото, единственото нещо, което може да направи, е да руши. Тази политическа конюнктура е отчайваща, защото води до поругаване на националната ни памет".

Това каза евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят започва" по БНТ. Той определи демонтажа на Паметника на Съветската армия като „варварски акт", който отнема националното ни достойнство и ни отдалечава от съвременните цивилизационни ценности.

„Екзалтацията от транжирането, ампутирането на крайници, касапският подход при демонтажа ни подреждат цивилизационно до талибаните и Ислямска държава, които разрушаваха статуите на Буда в Афганистан и културните артефакти в Палмира. В цивилизования свят никой не руши паметници, без значение от коя епоха са. Освен на съветската, това е паметник и на българската армия. А България има с какво да се гордее в края на Втората световна война", коментира Петър Витанов.

„Забравяме нашето национално достойнство и нашата историческа памет, за да се кланяме сега, заради политическа конюнктура, някъде другаде. В международен план това само потъпкване на достойнството предизвиква неуважение към страната ни, дори презрение. А и всяка битка с историята е обречена. Може би миналото не ни харесва, но ако не го познаваме, сме обречени да повтаряме едни и същи грешки", каза още евродепутатът.

Витанов коментира и подписката за провеждане на референдум за националния празник в качеството си на председател на Инициативния комитет Трети март.

„Комитетът имаше и има една-единствена цел – да не допусне поредна гавра с паметта и държавността. Имаме срок до 21 декември да внесем подписите, които сме събрали. Но той приключва своето съществуване с изпълняването на целите си", каза още той.

Според него сред хората има огромен заряд да бъде запълнен политическия вакуум, който сегашното управление освобождава.

„В момента сглобката се ползва с по-малко доверие, отколкото кабинета на Жан Виденов. Опозицията сякаш изглежда неспособна да бъде алтернатива, затова съвсем естествено големите очаквания са свързани с президента", смята евродепутатът.




#Петър Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници