Петър Витанов: Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни

Петър Витанов: Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни

ФБ/Петър Витанов

A A+ A++ A

Движение "Трети март" имаше само една цел и я изпълни.

Това заяви пред БНР евродепутатът Петър Витанов от Парламентарната група на социалистите и демократите, един от авторите на инициативата за запазване на националния празник 3-ти март. Движението "Трети март" беше създадено в началото на септември 2023 г. дни след като то беше анонсирано в реч на президента Румен Радев на Шипка, във връзка с отбелязване на годишнина от освободителните боеве през август 1877 година.

"Това движение имаше една-единствена цел, а именно - да запази Трети март като националния празник на България. Не сме си поставяли по-амбициозни цели. Този инициативен комитет успя да каптира цялото обществено недоволство, предизвикано от нерационалните предложения за промени в Конституцията, които минаха с лека ръка. Единственото, което не успя да бъде материализирано, беше промяната на националния ни празник. ... Движение "Трети март" сега не се занимава с нищо, защото то изпълни делото, за което беше създадено.

По думите на Витанов наименованието "Трети март" е запазено за 10 години от Весела Лечева, която също беше сред основателите на движението с това име, не за да бъде наименование на бъдеща политическа партия, а за да се предотврати "потенциална злоупотреба с наименованието, защото през годините сме се нагледали на редица политически гъби - двойници".

"В инициативния комитет имаше хора от много сфери на обществения живот и е съвсем естествено част от тях да ги видим в търсенето на политическа алтернатива. Така че съвсем естествено е част от тях да участват в обществения и политическия живот на страната", уточни той.

Петър Витанов подчерта, че президентът Радев е "последната останала алтернатива на настоящото управление":

"Има тежка управленска криза, опозицията изглежда доста слаба и разпокъсана, за да предложи алтернатива. Затова е естествено да има търсене на алтернатива, която да запълни този вакуум".

Евродепутатът беше категоричен, че единствено ако Румен Радев е лично ангажиран в него, би имало успех едно такова движение:

"Аз съм естествен поддръжник на виждането, че трябва да се намери нова формула на управление и затова се припознавам като човек от близкото обкръжение на президента. Няма да крия, че и мои надежди са свързани с неговото участие. ... Има нужда от нова политическа партия, която да олицетворява нуждите на това общество".


#Петър Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници