Байкушев даде подробен отчет за 1 месец, откакто кметува в община Благоевград

Байкушев даде подробен отчет за 1 месец, откакто кметува в община Благоевград
A A+ A++ A

Новоизбраният кмет на Благоевград - Методи Байкушев от ПП-ДБ, даде подробен отчет за свършеното през първия месец в общината, която е заварена в много тежко финансово състояние:

Мина един месец от началото на мандата. Кратък отчет в три части:

1. Започнах в изключително тежка за общината финансова ситуация, което наложи решителни мерки за стабилизиране и оздравяване. Какво свърших до тук:

Изпратихме в Министерство на финансите 42 проекта. С това изпълнихме определения за Благоевград лимит от 50 млн. лв. за финансиране на проекти през 2024 година. Това е ресурс за цялостен ремонт на улици, изграждане на нови улици, паркове, междублокови пространства, ремонт на сгради и проектиране на улици и паркинги.

Сляхме три общински предприятия, което ще доведе до сериозни съкращения на разходите.

Правим анализ на ефективността на общинските дружества и скоро ще обявя предложенията ми за оптимизация, така че да пестим парите на гражданите и да даваме добавена стойност за града. Сменихме трима управители на общински дружества. Предстоят още мерки.

Ще направя така, че общинските дружества да пълнят хазната или да ни пестят пари, а не да са средство за източване.

По мое предложение, Общински съвет Благоевград реши детските градини да преминат на делегирани бюджети. Изпълнено обещание в първия месец, което ще гарантира, че общината няма повече да взима парите на детските градини и да ги харчи за фолк фестивали, заря и други глупости.

Водим преговори с рекламодатели, които да брандират общинските спортни бази, така че да вкараме свежи пари в общината, с които да можем да подпомагаме спорта.

Публикувах за обществено обсъждане предложение за промяна в местните данъци и такса смет. Предстои и съставяне на работна група с представители на общинска администрация и общински съвет, която да прегледа тарифата за местните такси и да предложи промени, които да съответстват на съвременните реалности. Ще предложа и промени в правилата за платено паркиране, така че да намалим трафика в центъра на града, да осигурим по-чист въздух и средства за поддръжка и ремонт на улици и тротоари.

Работим по нова структура на общинска администрация, която да гарантира, че ще използваме в максимален размер държавно делегираните пари и ще сведем до минимум общинските пари за администрация.

Наложихме пълна мобилизация и сме на път да спасим проекта за Анаеробната инсталация. Правим нужните плащания и постигнахме договорки с ОПОС в срока на програмата, с което целим да предотвратим риска Общината да трябва да довърши обекта за собствена сметка.

2. През този един месец не спират „честитките“ от миналото. Вече Ви разказах какво заварих в първите дни:

Огромен общински дълг от над 17,5 млн. лв. и предвидени за усвояване още 3 млн. лв. за анаеробната инсталация до края на годината;

Дупка от 6,7 млн. лв. липсващи пари за пътя до Картала, ул. Промишлена и Камерна опера (пари, дадени от държавата, за да се харчат за това, но ги няма);

Задължения към доставчици от над 2 млн. лв., от които 1,4 млн. лв. просрочени;

Липсващи пари за разходи за изборите в размер на 1,3 млн. лв. (вече ги разплатихме от текущите местни постъпления, за да не страдат хората, които организираха изборите и опазиха вота);

Дълг към НАП от 4,8 млн. лв.;

Задължения на ОФК „Пирин“ и „Пирин“ АД от над 1,5 млн. лв. и 0 (нула) лева по сметки;

Реален риск от загуба на 41 млн. лв. заради скандално бездействие по отношение на осигуряване на оператор на анаеробната инсталация, създаване на система за събиране на биологични отпадъци и провеждане на реална информационна кампания. Бургас е единственият град в България с идентичен проект. Те са вършили тази работа интензивно през последните две години, докато нашата община е стояла и е гледала.

3. През последните дни излязоха още:

Окончателно съдебно решение за 2.6 млн. лв., дължими на строителя на закрития басейн в Еленово от 2016 г. След последния нефелен опит да се събори това решение от кмета Стоянов, днес вече сме осъдени да платим около 12% върху главницата повече под формата на допълнителни лихви и над 50 хил. лв. разноски;

Изпълнителен лист за 85 хил. лв. - неплатено електричество от 2010 – 2013 г. + лихви и разноски. Да, за 2010 – 2013 г., правилно прочетохте;

Дупка от 1 059 244 лв. за разходите на социален патронаж. Използвам повода да благодаря на д-р Велчев, че след последното опрощаване СБАЛО „Св. Мина“ вече си плаща редовно за приготвянето на храна;

„Изненада“ с прехваления проект за електробусите. Оказа се, че съвсем официално е предвидено общината да субсидира общинското дружество с около 50 000 лв. месечно за следващите пет години или около 3 млн. лв. за този период. И това е оптимистичната прогноза. Тоест – не сме получили тези електробуси безплатно, а реално ще ги платим през следващите пет години. Все едно сме си ги купили на лизинг;

Реално похарчени 4 млн. лв. за друго от държавно делегираните дейности за образование и социални дейности.

Необходимост от спешно дофинансиране на ремонта на МУЦ-а, защото съгласно проекта от есента на 2021 г. покривът е в „добро състояние“ и може да понесе монтаж на фотоволтаични панели, а огледът на място показа, че целият покрив е за смяна и в проекта има пропуснати още купища неща, без които не може.

Общата сметка към момента показва, че община Благоевград е с 51 млн. лв. назад и риск от загуба на над 41 млн. лв. Това на фона на 25 млн. лв. собствени годишни приходи.

Това е засега.

От януари кметският екип ще има приемно време. Ще пишем за това в отделен пост.

#Методи Байкушев #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници