Радев: Светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с кураж, които да се борят за нея

Радев:  Светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с кураж, които да се борят за нея

ФБ/Румен Радев

A A+ A++ A

Светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на отбелязването осмия ден на празника Ханука в Централната софийска синагога.

„Благодаря за възможността за пореден път да споделя с вас празника на светлината. За мен е истинско удоволствие да бъда гост на българската еврейска общност в прекрасната софийска синагога и да запаля една от свещите на ханукията, което за мен е истинска чест. По един символичен начин Ханука ни напомня, че макар тъмнината да съпътства човечеството от зората на неговата история, с нашите усилия, открити сърца и вяра в доброто, ние можем да дадем път на светлината. Можем да прогоним мрака отвъд света на човека, да съградим заедно нова надежда, повече справедливост и искрена съпричастност между хората. За това вярвам, че този древен завет ни е особено нужен днес”, каза президентът Радев.

„Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви”, допълни още той.

Държавният глава отбеляза, че нашата искрена надежда трябва да е час по-скоро да бъде постигнат мир. „Да се създадат необходимите условия за справедливо и устойчиво решение, основано на двете държави, което да гарантира сигурност и стабилност за всички. Нашата искрена надежда е да няма повече невинни мирни жертви и от двете страни“, посочи държавният глава.

По думите му борбата срещу злото и победата над него трябва да започва с малките неща в живота, сред които грижата за близките, съседите и приятелите.

Гости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на София Васил Терзиев, депутати, представители на Министерския съвет, на дипломатическите мисии в България, на вероизповеданията и други официални лица, предаде БТА.


# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници