Тази вечер погледнете към небето и си пожелайте нещо

Тази вечер погледнете към небето и си пожелайте нещо
A A+ A++ A

На 14 декември около 21 часа българско време се очаква максимумът на Геминиди, коментира Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и от катедра "Астрономия“ във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“.

Геминидите е третият, последен от най-активните метеорни потоци през годината – след Квадрантиди и по-популярните Персеиди. Той се наблюдава от около 4

Около момента на максимума активността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – далеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, посочи той, пише Dnes.bg.

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и затова няма да затруднява наблюденията, уточни Маркишки, който е автор на изданието "Гид на любителя астроном“ на Катедра "Астрономия“ във Физическия факултет на СУ.

Радиантът на потока – областта от небето, от която видимо изглежда, че метеорите долитат, се намира в съзвездието Близнаци, близо до звездата Кастор. До около 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, поради което дотогава условията за наблюдения на Геминиди принципно се подобряват.

Затова погледнете към небето и непременно си пожелайте нещо. Може пък и да се сбъдне...

#небе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници