Изтекли документи на Пентагона: Украйна не е била готова за контраофанзива

Изтекли документи на Пентагона: Украйна не е била готова за контраофанзива

УНИАН

A A+ A++ A

Американският вестник The Washington Post публикува обширна статия с анализ на секретните документи на Пентагона, които изтекоха в интернет пространството през пролетта. Сред тях е имало и такива, които са показвали, че Украйна не е била готова да започне контранастъпление.

В анализа са цитирани оценки на загубите на украинските сили, които досега не са били публикувани. В документите също така се споменава за слабост в способността на Украйна да ремонтира повредени бронирани превозни средства, както и за намаляване на доставките на боеприпаси за противовъздушна отбрана, което е направило населените райони уязвими за удари от руски крилати ракети и дронове. Други документи предупреждават, че Украйна се бори да осигури войски, артилерия и оборудване, което вероятно ще доведе само до "скромни териториални придобивки", които са "много под" целите на Киев.

В статията се говори и за "някои кресливи генерали", които "дезориентираха ръководството на Киев с твърде оптимистичните си прогнози". Конкретни имена обаче не се посочват, пише Агенция "Фокус".

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници