Войната между Израел и “Хамас”: Рекорден брой убити журналисти и хуманитарни работници

Войната между Израел и “Хамас”: Рекорден брой убити журналисти и хуманитарни работници

pixabay

A A+ A++ A

През първите два месеца от войната между Израел и ивицата Газа бяха убити рекорден брой журналисти и хуманитарни работници.

Това съобщи журналистът на Voice of America (VOA), Кристина Кайседо Смит в своя репортаж от Вашингтон. Тя разказва как терористичната атака на “Хамас” на 7 октомври в Южен Израел погуби живота на редица журналисти.

“Янив Зохар, известен с това, че редовно беше пръв, що се отнася до извънредните новини, имаше дълга кариера. Той работеше Associated Press, както и за популярен израелски вестник”, съобщава Йехуда Перец

“Хамас” уби телевизионния журналист и семейството му, казва Перец.

Няколко дни по-късно удар на ливанската граница уби журналиста на Ройтерс Исам Абдала и сериозно рани няколко други.

Разследване на "Ройтерс" установи, че израелски танков екипаж е убил журналист на "Ройтерс".

Констатациите показват, че Израелските сили за отбрана са знаели местоположението на новинарския екип. Два снаряда бяха изстреляни в бърза последователност, това беше умишлено нападение срещу цивилни, което може да представлява и военно престъпление, казват анализатори, цитирани от VOA.

Международният говорител на Израелските сили отговори на констатациите, заявявайки, че Израел не атакува журналисти.

Абдала и Зохар са двама от над 60-те журналисти, убити в конфликт, описан от Комитета за защита на журналистите (CPJ) като най-смъртоносния в историята.

Загубата им оказва влияние върху публиката, твърдят анализатори.

„Тяхната работа е наистина жизненоважна. Разчитаме на журналистите да бъдат нашите очи и уши в един конфликт, за да знаем, като международна общност, какво се случва”, коментира Джоди Гинсбърг, президент на Комитета за защита на журналистите.

Конфликтът уби хиляди цивилни, включително повече от 130 хуманитарни работници на ООН, предаде VOA.

Пред централата на ООН в Ню Йорк хуманитарната група "Лекари без граници" проведе бдение в памет на свои колеги, убити в Газа.

Предвид загубата на човешки живот, генералният секретар се позова на член 99 от Хартата на ООН.

„Член 99 гласи, че „генералният секретар може да насочи вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос по негово мнение, който може да застраши поддържането на международния мир и сигурност“, посочи Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

„Ясно е, че бойците и от двете страни ще се опитат да обърнат историите в своя полза. Колкото повече хора предават информация, толкова по-вероятно е да можем да получим балансирана представа за това, което се случва”, казва Тим Доусън от Международна федерация на журналистите.

Броят на убитите журналисти през първите два месеца от тази война надхвърля този на войните в Ирак, където данните на Комитета за защита на журналистите показват 32 убити през цялата 2006 г., а в Сирия са документирани 31 смъртни случаи през 2012 г., съобщи VOA.

„Наистина е важно за нас да документираме всеки един случай на убит журналист, защото искаме да гарантираме, че тези убийства и тези смъртни случаи са разследвани и виновните ще бъдат подведени под отговорност“, коментира Джоди Гинсбърг, президент на Комитета за защита на журналистите

Докато временното прекратяване на огъня за освобождаване на заложници и затворници приключи и Израел възобнови битката срещу “Хамас” в Газа, анализаторите прогнозират, че жертвите на цивилни, хуманитарни работници и журналисти, които се опитват да разкажат своите истории, ще нараснат, казва Кристина Кайседо Смит.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници