ООН определи ситуацията в Газа като „ад под небето“

ООН определи ситуацията в Газа като „ад под небето“

pixabay

A A+ A++ A

В Газа е "ад на земята", заяви Филип Лазарини, ръководител на UNRWA, агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, след посещение на палестинската територия, която е интензивно бомбардирана от Израел повече от два месеца, предаде АФП.

"В Газа трагедията става все по-тежка. Хората са навсякъде, живеят по улиците, липсва им всичко. Те молят за безопасност и за прекратяване на този ад на земята. Искаме невъзможното от нашите колеги, в тази невъзможна ситуация", заяви Лазарини в X.

Управляваното от "Хамас" палестинско министерство на здравеопазването съобщи, че израелските военни са влезли в болница в северната част на Газа.

Говорителят на министерството Ашраф ал-Кудра каза: „Израелските окупационни сили щурмуват болница Камал Адуан, след като я обсаждат и бомбардират дни наред.“

Общото събрание на ООН трябва да гласува днес решение за незабавно прекратяване на огъня в Газа, дни след като САЩ наложиха вето на подобна резолюция, предложена в Съвета за сигурност.

Настоящият предложен проект беше представен от група от 20 арабски страни и Организацията за ислямско сътрудничество. Нито една страна няма право на вето в 193-членното Общо събрание.

Въпреки това, за разлика от Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, въпреки че отразяват световното мнение, отбелязва BBC.

От началото на войната Съветът за сигурност шест пъти не успя да приеме резолюция, изискваща прекратяване на огъня, поради несъгласие между своите 15 членове.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници