Климатичните аномалии напоследък: По естествени причини или от климатично оръжие?

Климатичните аномалии напоследък: По естествени причини или от климатично оръжие?

Meteo Balkans

A A+ A++ A

През последните седмици в Европа и Русия се наблюдават серия от силни климатични аномалии, съобщават световните издания. В Източно-Европейската равнина паднаха мощни снеговалежи, в резултат на които загинаха хора и бяха разрушени домове.

В Сибир и Алтай се разрази опустошителен ураган, който също доведе до жертви и материални загуби. А в Камчатка заради буря реките излязоха от коритата си и наводниха няколко населени места.

Каква е причината за тези аномалии? Има две основни версии: естествени причини и въздействието на климатични оръжия.

Естествени причини

Според повечето учени метеорологичните аномалии в Европа и Русия са причинени от естествени причини. По-специално, става въпрос за висока слънчева активност, което води до увеличаване на броя на магнитните бури.

Магнитните бури от своя страна могат да повлияят на състоянието на атмосферата, включително на нейната циркулация.

Слънчевата активност е в цикъл, който продължава около 11 години. В момента се доближаваме до пика на този цикъл, очакван през 2024 г. Ето защо не е изненадващо, че напоследък се наблюдава увеличение на броя на магнитните бури.

В допълнение, метеорологичните аномалии могат да бъдат повлияни от глобалното изменение на климата. Според Световната метеорологична организация температурите на въздуха на Земята са се повишили с 1,1 градуса по Целзий през последните 100 години. Тази промяна на климата може да доведе до по-екстремни метеорологични явления като суши, наводнения и урагани.

Въздействие на климатични оръжия

Някои експерти смятат, че всичко не е толкова просто и метеорологичните аномалии в Европа и Русия могат да бъдат причинени от въздействието на климатичните оръжия. Става въпрос за хипотетично оръжие, което може да се използва за промяна на времето или климата.

Една от хипотезите за това как климатичните оръжия могат да работят е, че те използват радиовълни, за да повлияят на йоносферата.

Йоносферата е горният слой на атмосферата, който се състои от заредени частици. Радиовълните могат да предизвикат колебания на заредените частици в йоносферата, което може да доведе до промяна в нейното състояние.

Промените в състоянието на йоносферата могат да повлияят на времето в по-ниските слоеве на атмосферата. Например, водят до образуването на циклони или антициклони.

Все още обаче има много малко доказателства, че климатичните оръжия действително съществуват. Нито една страна официално не признава, че разработва или използва нещо подобно, пише Блиц.

#климатично оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници