Денков: Преговорите за Шенген не са приключили

Денков: Преговорите за Шенген не са приключили

БНТ

A A+ A++ A

„Преговорите за прием на България в Шенген не са приключили. Днес е имало среща на външните министри, утре ще се видя с канцлера на Австрия. Мнението на Австрия е стъпка в правилната посока, защото досега тя заемаше категорична позиция”. Това заяви премиерът Николай Денков след като Виена заяви, че страната ни може да бъде приета в Шенген, но при определени условия - да приемаме мигранти от Афганистан и Сирия, които търсят убежаще в Европа.

Българският премиер заяви, че все още не е запознат с мнението на Австрия. „Трябва да разберем по-точно какво имат предвид. Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, хванати в Австрия, са регистрирани в България и трябва да се върнат тук, – това и досега работи. Разбира се, част от хората трябва да се върнат в техните страни по произход. Някакви специални условия няма да приемем. Ако става въпрос за спазване на правилата, ние ги спазваме и ще продължим да ги спазваме”, обясни Денков.

Относно отлагането на таксата за пренос на руски газ, той обясни, че се търсят общоевропейски решения. „Излезе решение на ЕК, че всяка държава може да спре преноса на руски газ, без да бъде наказана. Очакваме дискусията на европейско ниво да приключи с решение, което да приложим”, каза министър-председателят.

Той е обнадежден, че бюджетът за 2024 г. на България ще бъде балансиран.



#акад. Николай Денков #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници