Българи, работещи до Ивицата Газа, са в опасност

Българи, работещи до Ивицата Газа, са в опасност
Въпреки периодичния ракетен обстрел над града, работниците са получавали досега указания да не прекратяват работа и не са им били осигурени убежища. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Група от 17 български работници в Израел работи на обекти в град Нетивот, в непосредствена близост до Ивицата Газа, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

Българите са на работа в Нетивот по силата на спогодба за посредничество и временна заетост, подписана между България и Израел, предаде БТА.

Въпреки периодичния ракетен обстрел над града, работниците са получавали досега указания да не прекратяват работа и не са им били осигурени убежища.

Те се обадили в българското посолство в Тел Авив, посланикът ги е посетил в петък сутринта и е установил, че има проблем с тяхната сигурност.

Двама от работниците са изявили желание незабавно да се върнат в България. Посланикът ги е взел със себе си в Тел Авив и при първа възможност те ще се приберат в родината си.

Междувременно са били уведомени Ситуационният център на външното министерство на Израел и дирекция „Гражданска защита", която се ангажирала да направи инспекция на обекта.

Молбата на българския посланик е била останалите работници да бъдат преместени на друг, по-отдалечен от Нетивот обект.

Напрежението между Израел и ислямисткото движение ХАМАС в спора за Ивицата Газа нараства, а ракетният обстрел и в двете посоки продължава.

През изминалата нощ Израел е нанесъл 130 въздушни удара срещу Ивицата Газа. По данни на властите в Тел Авив, в това време палестинците са изстреляли 11 ракети към израелската територия.

#Израел #Нетивот #Ивицата Газа #Министерството на външните работи #обстрел #ракети #Хамас #Весела Чернева #България #Тел Авив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници