Путин официално обяви, че ще се пробва за нов мандат

Путин официално обяви, че ще се пробва за нов мандат
A A+ A++ A

Руският лидер Владимир Путин обяви днес, че ще се кандидатира на изборите догодина за нов мандат на поста президент, предаде ТАСС. Той е казал това пред участниците в церемония в Кремъл.

Решението е очаквано. Путин остава много популярен в Русия според официалните проучвания на общественото мнение, въпреки войната срещу Украйна. Смята се, че той ще спечели без проблеми изборите, на които се очаква да няма сериозни съперници.

Основните лидери на руската опозиция като Алексей Навални са в затвора или в изгнание.

Вчера горната камара на руския парламент насрочи президентските избори догодина за 17 март.

Путин, който наследи на президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори Леонид Брежнев, който беше начело на СССР 18 години.

На 7 октомври руският президент навърши 71 години.

Поддръжниците на Путин отхвърлят критиките към управлението му, като посочват независими социологически проучвания, които показват, че той се радва на одобрение от над 80 %. Те твърдят, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия изгуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз.

ТАСС цитира резултатите от последното проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), според които 78,5% от руснаците вярват на Путин, а одобрението на дейността му се радва на одобрението на 75,8 на сто от анкетираните. Проучването е проведено от 27 ноември до 3 декември.

БТА

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници