Стана ясен цветът на 2024 г. Модният бизнес ликува

Стана ясен цветът на 2024 г. Модният бизнес ликува
A A+ A++ A

Стана ясен цветът на 2024 г. Експертите от Pantone Color Institute най-после се произнесоха и така дадоха новите хоризонти на модния бизнес за следващата година.

Тази година се навършват и 25 години от инициативата на Pantone "Цвят на годината", съобщи CNN.

За да намерят отговора, експертите проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор, уточнява още CNN, цитирана от profit.bg.

И така, нюансът, който ще определя 2024 г., е "Peach Fuzz" - лек, плодов, внушаващ усещане за мир и спокойствие.

"Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", обяснява специалистът по цветове на Pantone Лейтрис Айзман.

"Това е топъл и уютен нюанс. И е много приятен. Смятаме, че в момент като този тактилността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете си.", допълва експертът. Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax, допълва CNN.

На афтърпартито на Vanity Fair за наградите "Оскар" през март тази година Хилари Дъф носеше рокля в прасковен цвят на Dolce & Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите Women Making History Awards в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят.

Но процесът на проучване за избор на цвят е кумулативен и не е достатъчно просто да се разгледат последните итерации на нюанса, казва Айзман.

За сезон пролет-лято 2016 г. например, кралят на сивото Джорджо Армани пусна запомняща се колекция, в която по-голямата част от артикулите преливаха в сьомга над характерното за марката пастелно сиво.

Последният път, когато видяхме Бионсе на Met Gala през 2016 г., тя също беше в прасковено. Макар че роклята с буфан ръкави на Givenchy срещна сериозна критика, тя се оказва ключов момент за екипа на Pantone.

Но какво общо има един момент от червения килим през 2016 г. с духа на времето през 2024 г.?

"Смятаме, че визията на Бионсе е нещо, което продължава да въздейства и днес. Макар че сме я видели през 2016 г., това е ценна идея, която ще се развива и също ние черпим от нея. Не забравяме това, което сме виждали преди.", обяснят експертите от института.

Оттогава насам цветът е носен на червения килим от редица знаменитости.

Флорънс Пю носеше рокля на Chloé в този нюанс за френската премиера на "Малки жени" през пролет-лято 2020 г., а прасковената рокля на Oscar de la Renta на Зоуи Кравиц на наградите SAG през 2020 г., влезе в заглавията заради класическия си винтидж вид.

"Смятаме, че прасковеното е носталгичен цвят", казва Айзман. "По-често това е женски цвят. И все пак, вече е адаптиран и навлязъл в мъжкия гардероб. Мисля, че това говори за модерността на този нюанс."

Няма по-категорично доказателство за това от избора на Дуейн "Скалата" Джонсън за Оскарите през 2023 г. Неговият смокинг Dolce & Gabbana беше в перфектния нюанс на Peach Fuzz, при това от присъщо тактилната сатенена материя.

#цвят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници