Премиерът за скандала с "Пирогов": Изненадан съм от агресивната реакция

Премиерът за скандала с "Пирогов": Изненадан съм от агресивната реакция

gov.bg

A A+ A++ A

„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Оттам беше въпрос на време и на процедура да се вземе решение. Това е изцяло в правомощията на здравния министър – аз съм изненадан от агресивната реакция”, посочи той.

Денков поясни, че е „виждал” одитния доклад за „Пирогов”. „Виждам сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава. Това са процедури, които нито се случват за първи път, нито ще са за последен”, категоричен е премиерът.

„Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен – тук имаме проблем. Този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията му”, добави министър-председателят.

„Има начини, ако искат те да се намесят в този процес – да извикат министъра и да го изслушат. Но не е това начинът ти да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението”, поясни още Денков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ-СДС и по-точно към Десислава Атанасова да не освобождава шефа на „Пирогов”. „Министърът има права. Когато той твърди, че има основание и съответните доклади – може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра”, е мнението му.

По думите му било крайно време да се разбере кой какви правомощия има. „Някой сега да казва, че иска механизъм и да пита защо досега не сме имали – за мен е доста странно”, каза Денков. Той призова партийните лидери да се съберат и да решат как да се „отпуши” работата на парламента.


#акад. Николай Денков #"Пирогов"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници