Методиев: Конституционосъобразно е НС да промени свое решение

Методиев: Конституционосъобразно е НС да промени свое решение
Веселин Методиев обясни, че през 1992 г. е отнет имунитет на народен представител, бивш министър-председател на България, и има последващо решение на НС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Конституционосъобразно е НС да промени свое решение или част от него, защото има такъв прецедент - въпросът е дали има политическа воля за това, заяви депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.

Поводът беше казусът със съдия Венета Марковска, която в четвъртък не можа да встъпи в длъжност като съдия в Конституционния съд (КС) заради бламирането на президента Плевнелиев.

Мястото на Марковска трябва да бъде заето от друг кандидат и малко по-рано в петък премиерът Бойко Борисов обяви, че парламентът започва процедурата по новия избор още същия ден или най-късно в следващите.

Според Методиев в интерес на българското общество е да не се разрази институционална криза, затова НС трябва да даде своя принос, за да не се случи това, предаде БГНЕС.

От ДСБ вече са разговаряли с конституционни съдии, бивши и настоящи. Депутатът обясни, че през 1992 г. е отнет имунитет на народен представител, покоен човек, бивш министър-председател на България, и има последващо решение на НС.

Тогава е зададен въпрос към КС може ли НС да отменя решение или част от решение, припомни депутатът. КС отговаря с Решение № 2 от 18 февруари 1993 г.

В него пише, че решенията на НС по своето естество са правни актове, които имат задължителна сила за всички държавни органи, организации и граждани. Приемането и правното действие са регламентирани с разпоредбите на чл. 81 ,чл. 86, ал. 1 и 2, и чл. 88, ал. 2 и 3, от Конституцията и чл. 71 от тогавашния правилник за работа на НС. Тези актове подлежат на контрол за конституционна съобразност.

В Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на НС да ги отменя или изменя, т.е. НС може да вземе решение, с което да отмени част от предишно свое решение, с което е била избрана Марковска, и да вземе ново решение, с което да направи нов избор, заключи Методиев.

„Ако това стане и никой не атакува такова решение - кризата ще бъде преодоляна“, категоричен бе той.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

В края на октомври без дебати депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждението дойде по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, без да посочват име.

Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен, бе наречен от нея донос.

След това по време на скандала на ЕК й се наложи да посочи, че изявлението е официална позиция. Ден след като лично пък вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че „това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право“.

Няколко дни по-късно той бе дори и по-категоричен, като каза, че молбата му е Марковска да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум, и да продължи да бъде съдия.

На 8 ноември президентът Росен Плевнелиев каза, че би предложил да се помисли за КС, с изключение на Марковска, „бих препоръчал всички останали да се закълнат бързо, за да може той да работи в нормален състав“.

„Първо трябва да прочетем Конституцията, в нея пише, че в КС трябва да влязат само най-достойните, с много висок морал хора“, продължи президентът.

По неговите думи това, че в обществото вече има съмнение, е проблем само по себе си.

„Но не съм аз този, който ще посочи „Да“ или „Не“ в казуса с Марковска, надявам се, че тя сама за себе си ще прецени. Има нужда от много бързо решение в момента, не от административни процедури и протакания“, каза още президентът.

#клетва #Конституционен съд #КС #молба #ВАС #Върховен административен съд #Венета Марковска #оставка #ВСС #Висш съдебен съвет #церемония #Президент на България #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #министър-председател #Веселин Методиев #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай