Депутатите се скараха за Марковска

Депутатите се скараха за Марковска
Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Казусът със съдия Венета Марковска, която не успя в четвъртък да положи клетва в Конституционния съд заради бламирането на президента Росен Плевнелиев, стана пореден повод за скандали в парламента.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя да се състави група от представители на всички политически сили, които да решат юридически как да се излезе от ситуацията, обобщава Дарик.

Според него тиражираните твърдения, че Искра Фидосова ще намери решение на въпроса, не са сериозни.

„Доверие в нея едва ли има, даже и от средите на ГЕРБ, затова е разумно да се обмисли изход от ситуацията“, смята Костов.

Независимият депутат Тодор Великов пък предложи председателят на Народното събрание да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне.

По думите му, ако тя не се закълне, случаят ще стане прецедент. Той посочи, че през 2003 г. Евгени Танчев се е заклел не в присъствието на председателя на Народното събрание, а на негов заместник.

„Вие разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четирима не пожелае да присъства на церемонията, защото не харесва някой от кандидатите“, попита Великов.

Председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че няма причини да пише писма до когото и да било. По думите й, когато участниците в клетвата представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници.

Цачева посочи, че е имало случаи, когато тя е замествана от Лъчезар Иванов в качеството му на заместник-председател, когато тя е отсъствала. Цачева каза, че председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев е отсъствал, но го е замествал неговият първи заместник-председател.

По-рано зам.-председателят на БСП Михаил Миков заяви пък, че съдия Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ. По думите ма Миков 78 души от ГЕРБ, включително Искра Фидосова, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ, са я подкрепили и „ето го крайния резултат“.

БСП има много ясна позиция – това е триседмична институционална криза. Една кандидатура предизвика трус и вчерашните действия на президента замазаха един въпрос - по какъв начин се избират кадрите в съдебната система и кои са механизмите за такъв избор“, каза Миков.

Според него миризмата на този скандал достигна чак до Брюксел, тъй като ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт и иска да работи със скрити гласове. Не тези няколко гласа от БСП, които са гласували за Марковска, са решили за нея, подчерта социалистът.

„Влизането на президента е част от замазването на проблема. Това не дава отговор на големите въпроси като кой носи отговорност за всичко това“, коментира Миков. Той окачестви намесата на Плевнелиев, който осуети вчера клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия, „като отчаяна“.

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд.

Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

След целия скандал депутатите заявиха, че Марковска ще търси правата си по съдебен ред.

„След това, което направи президентът Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!“, заяви Венета Марковска.

#Иван Костов #ДСБ #ГЕРБ #Цецка Цачева #Михаил Миков #Искра Фидосова #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България #клетва #председател на НС #Тодор Великов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници