Иван Ченчев: БСП се обединява в общи позиции с още 16 партии от ляво, център и патриотичния спектър

Иван Ченчев: БСП се обединява  в общи позиции с още 16 партии от ляво, център и патриотичния спектър
A A+ A++ A

„Това, че спортът и културата продължават да са най-недофинансирани в бюджета, показва колко го интересува финансовия министър за тези сектори.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев в предаването „Делници“ на Евроком.
Той подчерта, че бюджетът за спорт е най-ниският досега, като равнява се на 0,6% от БВП. „Това е въпрос на начин управление. Според мен, в спорта подходът трябва да е ударен, защото всеки вложен лев в спорта е лев спестен след това от здравеопазването“, посочи социалистът.
По отношение на парите за култура, Иван Ченчев припомни, че по времето на Стефан Данаилов бюджетът е бил почти 1% от БВП. „Сега и толкова не е. И тогава се говореше, че след време, т.е. днес, трябва да сме достигнали 3%, а виждате, че изобщо не е така“, коментира народният представител по темата за Бюджет 2024. И обърна внимание, че БСП ще отстоява своите последователни политики в него.

„Има ли българин, който да не иска данъчно облекчение за младите хора? Има ли българин, който не иска помощта за раждане на дете да бъде адекватна на времето? В тези несигурни времена е много важна ролята на БСП, със своята социална насоченост, да прави такива предложения. Вие ще видите, че положителните неща в бюджета на Асен Василев са наши предложения, както на предишните няколко избора „Продължаваме промяната“ откраднаха нашата социална програма“, каза още Ченчев.

Той коментира и темата за формиралия се около БСП ляво-центристки-патриотичен фронт. „Това са едни много добри взаимовръзки с 16 партии, с които работихме перфектно на местните избори, но всъщност работим с повечето от тях от доста отдавна. Спомняте си, че преди няколко избора се явихме в обща коалиция с 26 формации. Тук различното е, че вече, като установихме тези добри взаимовръзки и като постигнахме добри резултати по места, тръгнахме по пътя на единомислието по отношение на много политики. Затова ни упълномощиха официално, когато говори БСП от парламентарната трибуна, освен коалиция „БСП за България“, говорят и още 16 партии“, подчерта социалистът.

„Управляващите не си вършат работата. Хората са изострени много по отношение на всеки един проблем в държавата. Виждате и напрежението в самата сглобка – не си вярват, подлагат се на рекет с комисии, оттегляне и внасяне на закони, разпределение на порции на властта. Те са вредни за България и трябва да си ходят“, категоричен бе Иван Ченчев.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници