Израел направи 130 атаки срещу Газа за една нощ

Израел направи 130 атаки срещу Газа за една нощ
Убийството на военен командир на „Хамас“ при израелски въздушен удар в сряда предизвика размяна на ракетни удари между Израел и ислямистката групировка, която управлява Ивицата Газа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Израелската авиация е извършила нападения срещу 130 цели в Ивицата Газа през нощта срещу петък.

Освен едноименната столица на ивицата на бомбардировки са били подложени Рафах и Хан Юнис, предаде Дарик.

Интензивността на нападенията е била потвърдена от Ислам Шауан, говорител на вътрешното министерство на „Хамас“.

Засега няма информация за нови жертви от военната офанзива на Израел срещу Газа.

Броят на загиналите палестинци от началото на операцията е 19, три са жертвите от израелска страна.

Въпреки че струпва танкове и войски по границите на управляваната от „Хамас“ територия, израелската армия засега не е получила заповед за започване на сухопътна операция.

Убийството на военен командир на „Хамас“ при израелски въздушен удар в сряда предизвика размяна на ракетни удари между Израел и ислямистката групировка, която управлява Ивицата Газа.

САЩ поискаха от страните, които поддържат контакт с „Хамас“, да убедят групировката да спре ракетните нападения от Газа към израелска територия, съобщи съветник в Белия дом, цитиран от Ройтерс и Дарик.

„Ние насърчихме страните, които имат известно влияние върху „Хамас“, като Турция и Египет, както и някои от европейските ни партньори, да използват това влияние и да поискат от групировката да спре ескалацията на напрежението“, съобщи заместник-съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс пред журналисти.

Запитан дали САЩ се опасяват, че израелски сухопътни части може да нахлуят в Газа, Роудс отговори, че е право на израелското правителство да взема решения как да постига военните си цели.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд се е свързал с лидерите на Израел и Египет, опитвайки се да предотврати ескалация на конфликта в Ивицата Газа, съобщи френският премиер Жан-Франсоа Еро.

„Ескалацията трябва да спре незабавно. Тя е опасна за сигурността на Израел и народа му, както и за палестинския народ“, каза Еро пред журналисти по време на визита в Берлин.

Франция влезе в пряк контакт с израелския премиер Бенямин Нетаняху и египетския президент Мохамед Морси, добави той.

„Франция ще направи всичко, което може, да се избегне ескалация на насилието“, каза Еро.

Египетският президент Морси вече осъди израелските въздушни нападения като неприемливи и нареди на премиера на Египет да посети Ивицата Газа, за да покаже подкрепа за палестинците.

Две ракети, изстреляни от Газа, паднаха в Тел Авив, което се случва за първи път от 20 години. Никой не пострада при нападенията, които обаче нажежиха до крайност напрежението между Израел и палестинските ислямисти.

Израелски самолети подновиха обстрела на мишени в Газа, а като признак за възможна по-нататъшна ескалация израелската армия мобилизира 30 000 резервисти и започна да придвижва подразделения към границата с Газа на фона на слухове за предстояща сухопътна операция.

Британският премиер Дейвид Камерън също е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху, за да изрази „огромното си безпокойство“ от насилието и да поиска да бъде направено всичко необходимо за избягване на цивилни жертви, съобщи Франс прес, на която се позова Дарик.

Преди това външният министър Уилям Хейг заяви, че главният виновник за кризата е ислямистката групировка „Хамас“.

#„Хамас“ #Израел #Ивицата Газа #конфликт #САЩ #Франция #Египет #Великобритания #Франсоа Оланд #президент на Египет #министър-председател на Израел #Мохамед Морси #Бенямин Нетаняху #Дейвид Камерън #министър-председател на Великобритания #Уилям Хейг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници