Rheinische Post: Немската армия може да издържи само 48 часа военни действия

Rheinische Post: Немската армия може да издържи само 48 часа военни действия
A A+ A++ A

Германската армия (Бундесверът) може да издържи едва два дни военни действия. За това алармира изданието Rheinische Post, като се позовава на официални данни.

Заместник-председателят на парламентарната група на ХДС Йохан Вадефул призова за ускоряване на превъоръжаването на Бундесвера и бързо осигуряване на доставки за компенсиране на техниката, въоръженията и боеприпасите, предоставени на Украйна.

Правилната и разумна политика на доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна "сега се превърна в тежък недостиг в Бундесвера", каза експертът по външна и отбранителна политика.

"Критично важните бойни единици могат да издържат едва два дни в битка", каза Вадефул. "Очаквахме, че Бундесверът е готов поне да се защитава, отговорните лица трябваше да гарантират, че няма да се стигне до такава лоша ситуация. Но за съжаление е точно обратното."

Развитието и преоборудването на Бундесвера отбелязва слаб напредък, критикува Вадефюл.

"Стагнацията сега е отговорност на Борис Писториус. Виждаме гръмки съобщения, но малко действителни мерки, които допринасят за военния капацитет, който самият министър на отбраната заяви. В момента не се случва повратната точка за Бундесвера", отбелязва Вадефул.

Издадени са заповеди но до момента почти нищо не е получено от Бундесвера.

"Дори когато става въпрос за закупуване на резервни части, Бундесверът губи. Доставките за Украйна са правилни, когато става въпрос за материали и боеприпаси. Но в сегашната ситуация е недопустимо да няма компенсация. След агресивната война на Русия срещу Украйна стана ясно, че имаме нужда многократно повече от това, което имахме", подчертава той.

Вадефул подчертава значението на подкрепата и военната помощ за Украйна.
"Тя води нашата европейска битка за свобода и това е правилно и необходимо", казва той.

Вадефул обаче обвинява Бундесвера, че действа мудно, както през последните 20 години и по-скоро е готов за международни операции като в Афганистан, отколкото да отбранява страната.

"Виждам Бундесвер, който все още извършва възлагането на обществени поръчки също толкова внимателно, предпазливо и понякога – според мен – страхливо, както през последните 20 години", каза той.

Вадефул също така се съмнява дали Германия ще може да предостави на отбранителните сили на НАТО напълно боеспособна т.нар. Дивизия 2025 след две години, както беше обещано.

"Това отново ще бъде дивизия - както при предишните регистрации в НАТО - която ще бъде парадна, както и целият Бундесвер. Той няма да бъде оборудван с оръжейните системи, от които се нуждаем в средата на 20-те години на ХХI leu. И преди всичко ще бъде недостатъчно оборудван по отношение на персонал и запаси от боеприпаси", отбелязва той.

Той призова федералното правителство да определи приоритети след решението за бюджета на армията.

Всичко друго би било представлявало пренебрегване на бъдещите заплахи с оглед на ситуацията в Украйна, в Близкия изток и, не на последно място, в Северна Африка, подчертава Вадефул.

"Министърът изненадващо не изпълни правилното си искане за още десет милиарда за Бундесвера. И това беше сериозна политическа грешка, която сега има двойно въздействие, защото обхватът на бюджетното планиране през следващите години, разбира се, ще стане още по-тесен", подчертава политикът от ХДС.

Той смята, че въвеждането на задължителна служба в Бундесвера или в частите за контрол и спешна помощ при бедствия е от голямо значение.

"Няма да можем да осигурим ефективна национална отбрана без необходимия персонал", подчертава Вадефул.

Задължителната военна служба беше отменена през юли 2011 г. след 55 години при тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг (ХДС). Напоследък възникват все повече съмнения относно това дали Бундесверът ще постигне заявената цел от 203 000 души персонал, подчертава Rheinische Post.

Припомняме, че при посещението си в Киев на 21 ноември германският министър на отбраната Борис Писториус обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро.

Помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., противотанкови мини както и артилерийски боеприпаси, по-специално 155-мм снаряди, от които Украйна изпитва остра нужда.

Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните сега - през 2025 г.

Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети "Таурус", за каквито Украйна призовава от месеци, за да се нанасят удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта.

Запитан кога Киев ще получи такива ракети, Писториус бе лаконичен: "Няма нова информация за ракетите Taurus".

На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев, посочва АФП.

От началото на непровокираното нахлуване на Русия през февруари миналата година Съединените щати и техните партньори от НАТО са предоставили десетки милиарди долари военна и друга помощ на Украйна.

Източник: Епицентър.бг

#Бундесвер #Бундесвера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници