„Южен поток" може да надхвърли обявените 16 млрд. евро

„Южен поток" може да надхвърли обявените 16 млрд. евро
Цената на проекта се оценява на 16 млрд. евро, но служител на „Газпром" предупреди пред „Ведомости", че тя може да се промени, всичко ще зависи от търговете за строителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окончателно е взето решение, че „Южен поток" ще се строи, но „Газпром" предупреди, че обявената цена от 16 млрд. евро може да не е окончателна, пише „Ведомости".

Строителството на газопровода „Южен поток" ще започне на 7 декември, съобщи представител на „Газпром", след като бордът на директорите на проектната компания „Саут Стрийм Транспорт" прие окончателното инвестиционно решение за морската част на тръбата, припомня изданието, цитирано от БГНЕС.

В България беше подписано същото споразумение за сухоземния участък, като вероятно стартът на строителството ще даде президентът Владимир Путин в Краснодарския край. Служител от президентската администрация съобщи, че такова пътуване фигурира в графика, макар на няколко пъти да е отлагано.

На 3 декември, според неговите данни, Путин може да обсъди „Южен поток" по време на своята визита в Турция.

Цената на проекта се оценява на 16 млрд. евро, но служител на „Газпром" предупреди пред „Ведомости", че тя може да се промени, всичко ще зависи от търговете за строителство.

Първоначално се предвиждаше проектно финансиране на газопровода: 70% - кредити, а 30% да бъдат платени от участниците - България и „Газпром". Но България заяви, че в нейния бюджет няма достатъчно пари.

В четвъртък говорителят на „Газпром" Сергей Куприянов съобщи, че финансирането на българския дял се поема от руската компания, по тази причина България ще предостави безплатен транзит до 2030 г. Банките ще се определят чрез конкурс, добави Куприянов.

Според ръководителя на аналитичния отдел на ИК „Цюрих Кепитъл Мениджмънт" Николай Подлевски при наличието на украинската газотранспортна система тръбопроводът до голяма степен е излишен.

„Още повече, че за неговото пълноценно функциониране трябва да се изградят допълнителни мощности за съхраняване на газа, допълнителни тръбопроводи на руска територия", допълва той.

Анализаторът на „Сбербанк CIB" Валерий Нестеров предупреди, че строителството на инфраструктурните обекти в Русия може да увеличи инвестицията до 27 млрд. евро.

Реалните инвестиции ще надхвърлят 20 млрд. долара и възвръщането на средствата при непълно натоварване на газопровода ще продължи доста дълго, смята Подлевски.

„Ако „Северен поток" има съществено самостоятелно значение, то „Южен поток" трябва да се разглежда като финтиране на Украйна и останалите направления за пренос на газ", обясни Подлевски.

„Но строителството на „Южен поток" със сигурност ще позволи на Русия да диверсифицира маршрутите за доставка, а това най-малкото ще даде възможност да се намалят тарифите за транзита и ще направи Украйна по-сговорчива при преговорите за купуването на дял от нейната газопреносна система".

След пускането на газопровода „Южен поток" изглежда нереално Русия да напълни изцяло всички тръбопроводни системи, отиващи в Европа. Не се вижда пълно натоварване на тръбопроводите даже в обозрима перспектива, убеден е Подлевски.

Анализаторът на „Райфайзенбанк" Андрей Полишчук е изчислил, че към 2020 г. експортните мощности на „Газпром" ще нараснат със 160 млрд.до 290-340 милиарда куб.м. - в зависимост от строителството на третата и четвърта тръби на „Северен поток", а доставките на руски газ в Европа едва ли ще надхвърлят 170 милиарда куб.м. годишно.

Според прогнозата на самия „Газпром" по това време търсенето на газ в Европа ще нарасне със 100 милиарда куб.м., т.е. ще достигне 270 милиарда куб.м., следователно излишъкът на експортни мощности е гарантиран, отбелязва Полишчук.

Министерството на енергетиката подготвя нова генерална схема за развитието на газовия отрасъл, отчитаща текущите промени на световния пазар: увеличаването на добива на шистов газ и доставките на втечнен природен газ, динамиката на целевите пазари.

Както заяви пред „Ведомости" министърът на енергетиката Александър Новак, днес се наблюдава сериозно забавяне на темповете на растеж на потреблението на газ в Европа, а основната тенденция за нарастване на потреблението на газ ще бъде в Азиатско-Тихоокеанския регион. Вчера не успяхме да получим от министерството на енергетиката коментар, дали ще бъдат преразгледани експортните потоци.

Но и това не е последната пречка пред „Южен поток", отбелязва изданието. Следващото лято в България, а след година и половина в Унгария, ще се проведат парламентарни избори. Според Куприянов, междуправителствени договори са подписани с всички участници в проекта, но не е възможно да се застраховаш от политическите рискове.

За „Южен поток", който е алтернатива на транзита през Украйна или Турция, се заговори през 2007 г. Предвижда се да бъдат построени четири тръби с капацитет 15.75 милиарда куб.м. газ годишно всяка. Тръбата ще излезе на морския бряг на България, откъдето ще се насочи към Сърбия, Унгария, Словения и Италия с отклонение към Хърватия и Република Сръбска в Босна.

Акционерите в „Саут Стрийм Транспорт", оператор на морския участък от „Южен поток", са „Газпром" (50%), италианската ЕНИ (20%), германската „Винтерсхал" и френската „Еликтрисите дьо Франс" ( с по 15%).

Предвижда се доставките на газ да започнат през първото тримесечие на 2016 г., а проектът да заработи на пълна мощност - 63 милиарда куб.м. - през 2018 г.

#„Южен поток" #„Газпром" #„Саут Стрийм Транспорт" #Владимир Путин #президент на Русия #газопровод #България #договор #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници