ЧЕТИРИ ЛАПИ с полезни съвети за грижа за кучетата през студените месеци

ЧЕТИРИ ЛАПИ с полезни съвети за грижа за кучетата през студените месеци

четири лапи

A A+ A++ A

С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните трябва да се погрижат опашатите им приятели да останат здрави и доволни. ЧЕТИРИ ЛАПИ с полезни съвети как да се грижим правилно за домашните си любимци.

Наслада от сезона: Есента и зимата са прекрасно време от годината, но също така са истинско предизвикателство за собствениците на кучета, които трябва да защитят своите четириноги приятели от опасностите на сезона. Това обикновено не изисква много усилия. Използването на подходяща екипировка и облекло и информираността за някои потенциални опасности в заобикалящата среда обикновено са достатъчни, за да бъде домашният им любимец защитен. След това, ще могат заедно да се насладят на сезона.

Гъби: Гъбите никнат във влажните почви на есента, а тяхната консумация може да бъде смъртоносна за кучетата. За да гарантират тяхната безопасност, стопаните не трябва да позволяват на любимеца си да яде каквито и да било гъби - дори такива, които са безобидни за хората. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за повишено внимание - ако при игра пръчката попадне на горската почва или в купчина листа, има вероятност опашаткото да погълне гъба. Затова стопаните трябва внимателно да следят кучето си, да не сдъвче гъба или нещо друго, което би било опасно за него.

Паразити: Кърлежите могат да бъдат активни и при температури до 7 °C . Кучетата, които живеят в райони, предразположени към кърлежи - като например около гори, води и ливади - трябва да бъдат добре защитени . Препаратът за предпазване от кърлежи е ефективен начин за защита. Въпреки това, ако стопаните предпочитат да не го използват, те трябва внимателно да преглеждат кучето си след всяка разходка и да отстраняват всички кърлежи.

Вредното въздействие на акарите върху кучетата също не трябва да се подценява. Ларвите им могат да заразят любимеца, като пробият кожата му и смучат кръвта му. Това води до алергична реакция, която предизвиква сърбеж - кучето постоянно ще чеше и ближе засегнатото място.Често това са - лапите, носа, ушите или стомаха. Това води до загуба на козина, дразнене и възпаление на кожата. За да се предотврати това, стопаните трябва да избягват места за разходка, които са благоприятни за акарите. Това са ливади, полетаградини, както и влажни и осветени от слънцето места. Въпреки това, ако не искат да ограничават разходките през есенния сезон, собствениците ще трябва да попитат ветеринарния си лекар за щадящи, но ефективни превантивни мерки за своето куче.

Студ и влага: По-възрастните кучета и късокосместите породи като добермани, хрътки и чихуахуа са особено уязвими към студа и влагата. Това се отразява на ставите им и отнема част от удоволствието от разходката. В такива случаи се препоръчва подходящо облекло, което да предпазва от ниските температури. Това облекло трябва да приляга добре и да топли домашния любимец, без да затруднява движението му. Те трябва да излизат на разходка с топъл пуловер или яке, който покрива целия гръб (стопаните трябва да са подготвени за много усмивки от минувачи!). Собствениците трябва да се уверят, че дрехата няма да възпрепятства свободното движение на кучето им или да намали способността му да се изразява чрез езика на тялото (напр. размахване на опашката).

ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да се следи и за това дали на кучето не му е студено. Ранните индикации включват треперене и вдигане на лапите им по-често, докато са изправени. Ако кучето покаже признаци на студ, то то трябва да бъде прибрано у дома. При студено време може да е по-добре домашният любимец да бъде извеждан на по-чести, но по-кратки разходки. Докато е навън, кучето трябва да се движи, да не седи или да лежи дълго време.

  • Грижа за лапите

Ушите, опашката и лапите са частите от тялото на кучетата, които са най-склонни към измръзване. Обувките за кучета се препоръчват за защита на лапите, особено за тези породи, които не са “естествено защитени от зимата”. Важно е обувките да са точният размер. Те трябва да пасват удобно и да позволяват осъществяването на правилната терморегулация.

За всички породи е от съществено значение лапите им да бъдат гладки. Кремовете, богати на масла, са много подходящи и предпазват от болезненото напукване. Козината между пръстите и лапите трябва да се поддържа къса, за да се предотврати образуването на болезнени бучки от студа и снега.

След всяка разходка е важно лапите на кучетата да бъдат измивани. Това ще попречи на кучето да оближе пясък и сол от лапите си, които биха могли да разстроят стомаха му.

  • Диета

И кучета, които обичат да бъдат навън през зимата и тези, които предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си на закрито се нуждаят от специална диета. Първите се нуждаят от допълнителни калории, защото изгарят повече, за да останат топли. Докато "домошарите" се нуждаят от по-малко калории, за да не напълнеят през зимата.

За кучетата е важно да пият и голямо количество прясна вода, за да се предпази кожата им от изсушаване.

  • Грижа за козината

През зимата, не е препоръчително да се подстригва козината на кучетата - колкото по-дебела е тя, толкова по-добре за тях. Важно е обаче тя да бъде разресвана по-често. През този сезон , кожата изсъхва по-бързо и разресването веднъж седмично помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки и разпространяването на естествените масла по цялата козина.

Тъмнина: С настъпването на зимните месеци денят намалява и започва да се стъмва по-рано. Ако излизат с кучето си по-късно следобед, стопаните трябва да се уверят, че четириногият им приятел е видим в тъмното. Светлоотразителните нашийници са чудесни за тази цел и могат да помогнат за предотвратяване на инциденти. За дългокосместите кучета може би по-подходящи са светлоотразителни жилетки - за разлика от нашийниците, така те няма да бъдат закрити от дългата козина. Важно е и стопаните да вземат под внимание своето облекло, за да бъдат видими в тъмното.

Добре е собствениците на кучета да се подготвят за студените месеци, които предстоят, като осигурят правилната грижа за своите домашни любимци.

#Четири лапи #„Четири лапи“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници