Денков отвърна на Пеевски: Да взема лопата или снегорин! (ВИДЕО)

Денков отвърна на Пеевски:  Да взема лопата или снегорин! (ВИДЕО)

Стоп кадър/ФБ/МС

A A+ A++ A

Премиерът акад. Николай Денков свиква извънредно съвещание в Министерския съвет днес във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, съобщиха от правителствената пресслужба. "През последните 3 дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят 2,3 до 3 пъти месечната норма. Това не е нещо необичайно, но създава проблеми. В общините Варна, Плевен, Велико Търново, Разград има снежна покривка между 36 и 40 см. В София е между 25 и 30 см.", отчете премиерът.

"Погледнете улиците на София колко паднали дървета и клони има, колко скъсани жици има. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Така е навсякъде, където има тежка ситуация", обясни Денков защо има места, които са повече от 15 ч. без ток и няма информация кога това ще бъде коригирано.

В срещата на живо и онлайн ще се включат министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и Агенция „Пътна инфраструктура", както и областни управители.

На коментара на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че "сняг не се чисти онлайн" и призива му премиерът да излезе на улицата, Денков бе лаконичен; "Как Пеевски си представя ролята на премиера аз не знам - той да излезе със снегорин, лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде подсигурена", заяви премиерът. "Аз имам достатъчно информация, въпросът е не да видя какво става, а да видим как максимално бързо да се отреагира, а това става през координация", пдочерта премиерът..

Денков припомни, че НИМХ предупреди още преди 2 дни за очакваната тежка метеорологична обстановка, комбинирана с мокър сняг и заледявания. "Такава обстановка води до скъсване на много жици, падане на ел. стълбове, този мокър сняг ги обледява, чупят се клони ", заяви той.

"В над 1000 населени места все още няма ток. Можеше да се предвиди, но не и да се предотврати", добави премиерът.

От вчера всички областни управители са направили среща с координационните щабове, за да се подготвят. Денков разбира желанието на хората всичко да се решава бързо, но това означава наличните екипи да имат доастатъчно време да отстранят всички повреди, а те са стотици. Необходимо е да се изчистят всички пътища, а ситуацията е тежка в цялата страна, особено в севроизточна България.

На места екипите няма как да излязат и да оправят жиците - това ще е с опасност за живота на елтехниците, обясни Денков. Има техника, ще продължат да работят докато бъдат отстранени всички аварии, добави той.

Бедствено положение е обявени в няколко области - основно където продължава да вали и да духа тежък силен вятър.

Регионалните инспекции по образованието трябва да пратят до МОН информация как ще върви учебния процес утре - дали ще се мине към обучение в електронна среда или няма да могат да провеждат занятия, където не е достатъчен интернетът.

24 формирования на военните са в готовност да помагат, те действат по заявка. В 4,20 ч. министър Тагарев е получил обаждане от областния управител на Видин, хората му все все още работят на терен. "Засега няма други заявки. Доколкото разбрах от колегите, това не се налага, но ние имаме готовност", увери Тагарев.

Енергийният министър Румен Радев заяви, че в резултат на сложната обстановка, която не е неочаквана, дублирането на аварийните екипи е направено превантивно. Проблемите дошли от засегнати редица въздушни електропроводи, от там идвало и изключването на подстанции.

16 подстанции са били засегнати - между 6,55 и 10,45 ч. са те са възстановени, сред тях и най-големите, подчерта той. В Монтана и двата високоволтови елпроводи били засегнати, за щастие авариите са отстранени. Без захранване са 8 подстанции.

Той обаче отбеляза, че сигналите "са полезно нещо, но в даден момент блокират работата". РП-Запад се оплаквали, дежурният им телефон бил практически блокиран. Не знам как стоят нещата със сайта, призна той на въпрос защо липсва информация за сроковете за отстраняване на повредите.

До 11 часа в електроразпределителни мрежи "Запад" без ток са били 1039 населени места, но числото "чувствително спада" според министъра.


#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници