Един от най-популярните затворници-убийци излиза предсрочно на свобода

Един от най-популярните затворници-убийци излиза предсрочно на свобода
A A+ A++ A

Параолимпийският лекоатлет Оскар Писториус, който преди почти десет години беше осъден за убийството на гаджето си Реева Стеенкамп, ще бъде освободен предсрочно от затвора. Това ще се случи на 5 януари, решиха властите в ЮАР.

37-годишният Писториус застреля Стееннкамп навръх Свети Валентин през 2013, а делото се проточи с години. По време на процеса той твърдеше, че убийството е станало по погрешка. Решил, че Реева е крадец, проникнал в дома му посред нощ. Бившият спортист е стрелял четири пъти през затворена врата на банята със законно притежавано оръжие.

Шесткратният параолимпийски шампион бе осъден за убийство по изключителна безразсъдност и получи присъда от 13 години и пет месеца в затвор. Той излежа половината от присъдата и получи право на изслушване за условно предсрочно освобождаване.

Най-разпространената версия на случилото се във фаталната нощ е, че Писториус отдавна е обмислял да затрие гаджето си, защото е подозирал, че тя му изневерява.

Когато звездата излезе от затвора, той ще остане под наблюдение на властите до изтичането на пълния срок на присъдата. Освен това трябва да посещава терапия.

Според южноафриканското законодателство, осъдените за тежки престъпения трябва да изтърпят поне половината от присъдата си, за да могат да кандидатстват за условно предсрочно освобождаване, а Писториус отговаря на това условие.

В специално писмо до съдебния състав, разгледал изслушването на параолимпиеца, майката на Реева Стеенкамп обяви, че не е против предсрочното освобождаване. Тя обаче изрази съмнение, че в затвора Оскар Писториус е успял да се пребори със своите проблеми с израз на гнева, които ще бъдат заплаха за всяка жена, която влезе в контакт с него.

#Оскар Писториус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници