Осъдиха Оскар Писториус на 6 г. затвор за убийството на Рийва Стийнкамп

Осъдиха Оскар Писториус на 6 г. затвор за убийството на Рийва Стийнкамп
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осъдиха лекоатлета Оскар Писториус на 6 години затвор за убийството на приятелката му Рийва Стийнкамп през 2013 г., съобщават световните агенции.

29-годишният параолимпиец получи присъда под минимума от 15 години, който се полага за такова престъпление в Южна Африка.

Съдията по делото Токозиле Масипа заяви, че не е съгласна с твърдението, че Писториус не показва никакви признаци за разкаяние. Той се извинил в съда и няколкократно се е опитвал да установи контакт със семейството на Стийнкамп.

Масипа изрази съчувствие към близките на жертвата, но заяви, че разпространилата се информация в медиите, че преди убийството е имало кавга не отговаря на истината.

"Нашият съд е съд на закона, не на общественото мнение", категорична беше тя. По думите на съдийката Писториус е бил трудно подвижен без протезите си и се е опитал да спаси живота на Стийнкамп, след като е била простреляна.

Адвокатът на параолимпиеца Андрю Фосет обяви, че няма да обжалват присъдата. "Уважаваме решението на съдия Масипа и няма да обжалваме. Оскар ще излежи присъдата си", коментира той. Все още обаче не е ясно дали няма да има обжалване от Прокуратурата, която искаше не по-малко от минималните според закона 15 години затвор. Голяма част от общността в Южна Африка също публично изрази настояване за по-тежка присъда.

Припомняме, че Оскар Писториус е с два ампутирани крака. На 14 февруари 2013 г. той простреля Рийва Стийнкамп през вратата на банята в дома си, като са били изстреляни 4 патрона. Впоследствие лекоатлетът заяви, че я е помислил за крадец. Стеенкамп беше простреляна в главата, едната ръка и гърдите.

На 21 октомври 2014 г. Писториус беше осъден на пет години затвор, но бе освободен предсрочно година по-късно и поставен под домашен арест. Върховният съд на ЮАР на 3 декември миналата година удовлетвори протеста на прокуратурата срещу присъдата на Писториус и го призна за виновен в предумишлено убийство.

През март конституционният съд отказа на параолимпиеца да обжалва решението на върховния съд. Според съда и прокурорите по делото до предишната присъда за непредумишлено убийство се е стигнало вследствие на неправилно тълкуване на закона, както и поради погрешното отхвърляне на някои от доказателствата.

#съд #Оскар Писториус #убийство #приятелка #параолимпиец #съдия #затвор #домашен арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници