По-стари ли изглеждате от възрастта си или по-млади?

По-стари ли изглеждате от възрастта си или по-млади?

pixabay

A A+ A++ A

За възрастта на човек обикновено се съди по това как изглежда. Самото премахване на бръчките или замяната на очилата с лещи обаче не е достатъчно за истинско подмладяване. Има външни признаци на стареене, които е почти невъзможно да се коригират.

Младият човек се разпознава по походката
Смята се, че биологичната възраст има по-голямо влияние върху прогнозата за живота на човека. Днес в медицината има системи, базирани на машинно обучение и изкуствен интелект, които позволяват да се оцени биологичната възраст на човек с точност над 85% въз основа на снимки, резултати от кръвни изследвания и инструментални данни.

Първото впечатление за биологичната възраст на човек се основава на оценка на външния вид. Обикновено се изхожда от анализа на такива външни признаци на стареене като побеляване на косата, появата на бръчки по лицето, деформация на овала на лицето, увиснали ъгли на устните („тъжна усмивка“), промени в ъгъла на долната челюст („ъгълът на младостта“, както се нарича в козметологията), които се срещат в повече от 90% от случаите на стареене. Малко по-рядко се срещат външни признаци като косопад (около 50% от случаите), износване и загуба на зъби, зрителни увреждания като катаракта, глаукома, пресбиопия.

Стареенето е интегрален процес, който засяга не една, а няколко системи на човешкото тяло
За да се разбере точно скоростта на стареене, е необходимо, наред с външните прояви, да се анализират такива параметри като възрастта на кръвоносните съдове, състоянието на имунната, репродуктивната, метаболитната и ендокринната системи.

Колкото по-висока е биологичната възраст над паспортната, толкова по-бързо настъпва стареенето, толкова по-рано започват свързаните с възрастта заболявания и съответно толкова по-лоша е прогнозата за продължителността на живота. Понякога разликата между реалната и привидната възраст е очевидна още в младостта, особено при хора, изложени на рискови фактори.
Все още не е измислен еликсирът на младостта, с чийто прием можете да върнете времето назад. Но днес е по силите на човека да забави скоростта на стареене и да забави появата на свързаните с възрастта заболявания. Важно е не само колко бръчки имате по лицето си, но и колко години ще живеете, колко време ще сте активни и енергични.
Забавяне на скоростта на стареене
Най-важната роля за забавяне на скоростта на стареене не принадлежи на естетичните процедури, а на контролирането на сърдечно-съдовата възраст. Колкото повече се движите и тренирате мускулите си, толкова по-млади ще изглеждате.

#млади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници