ЕК нямала важна информация за „Южен поток"

ЕК нямала важна информация за „Южен поток"
Европейската комисия не разполага официално с важна информация за газопровода „Южен поток", заяви в Брюксел комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия не разполага официално с важна информация за газопровода „Южен поток", заяви в Брюксел комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Той припомни, че когато достигне територията на Евросъюза проектът ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания, съобщи БНР.

Гюнтер Йотингер нарече „Южен поток" много интересен проект, към който ЕК е готова да се отнесе конструктивно.

„Все още обаче нямаме информация за важни неща - откъде ще минават трасетата и какви капацитети ще се развият. Не знаем дали газопроводът ще продължи до Гърция, до Сърбия или до Италия," допълни комисарят по енергетиката.

Другото, което Европейската комисия не знае, е дали за „Южен поток" от Брюксел ще бъде искано изключение от така наречения трети енергиен пакет, който въвежда задължение собствениците на подобна инфраструктура да гарантират достъп до нея и за алтернативни доставчици.

Руската страна многократно се обяви против подобно изискване. В четвъртък, когато „Газпром" и България подписаха последното инвестиционно решение за проекта, Гюнтер Йотингер посочи още, че ако бъде поискано такова изключение, комисията е готова да влезе в преговори и ще бъде строга, но справедлива.

По думите му, засега е рано да се говори за очакваното въздействие върху околната среда и за спазване или не на правилата на общия пазар.

„Южен поток" ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания при навлизането си на територията на ЕС.

#„Южен поток" #„Газпром" #Гюнтер Йотингер #ЕК #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници