Денков: МВР да провери заплашвали ли са полицаи министър от кабинета

Денков: МВР да провери заплашвали ли са полицаи министър от кабинета

Стоп кадър/ФБ/БНТ

A A+ A++ A

Сигнал за отправени заплахи от страна на отделни полицаи към министър от кабинета е получил премиерът Николай Денков. Според сигнала служителите на реда са проявявали симпатии към чужди паравоенни организации.

"Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност", каза Денков в началото на заседанието на Министерски съвет.

Премиерът очаква от вътрешния министър Калин Стоянов два доклада за случилото се по време на протеста срещу ръководството на БФС - за полицаите, които са превишили правомощията си, както и за установените провокатори от страна на протестиращите.

"От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което ги е предизвикало от страна на протестиращите има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи.

От друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие над полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване. И тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР.

Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока", посочи Денков.

Той допълни, че ще дефинира отношението си към Министерството на вътрешните работи и към министър Калин Стоянов в зависимост от съдържанието на двата доклада, както и от наказанията и мерките, предвидени в тях.

В началото на заседанието на кабинета Денков поиска ясна стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и стратегия за защита на журналистите на терен.

"Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме правата на медиите", каза той.




#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници