Заради събитията в Близкия изток: Белгия остава във висока готовност за терористичен удар

Заради събитията в Близкия изток: Белгия остава във висока готовност за терористичен удар

pixabay

A A+ A++ A

Властите в Белгия решиха да запазят трета, предпоследна степен на готовност за нов терористичен удар в цялата страна, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че това решение е свързано със събитията в Близкия изток.

Белгийските служби за сигурност наблюдават над 600 предполагаеми джихадисти

В страната бяха въведени допълнителни мерки за сигурност след атентата в Брюксел от 16 октомври, когато терорист, обявил съпричастност към "Ислямска държава", застреля двама шведски граждани. Белгийските власти призовават гражданите за повишена бдителност и са готови за оказване на съдействие на общините в навечерието на предколедните събития.

Заплахата е сериозна и вероятна, заяви по този повод премиерът Александер де Кро след заседание на службите за сигурност. Министърът на вътрешните работи Анели Верлинден посочи, че полицейското присъствие ще бъде увеличено и ще бъде по-видимо.

Според службите заплахата за сигурността в Белгия остава висока, въпреки договореното временно прекратяване на огъня за хуманитарни цели между Израел и "Хамас". Тяхната оценка сочи, че може да се появи терорист, решен да извърши нов удар.

Допълва се, че продължава разследването как атентаторът от 16 октомври е успял да се снабди с оръжие. По данни в местните медии той е използвал автомат американско производство. Тази седмица бе съобщено, че по случая има трима задържани.

Властите са решили свикването на митинги да остане разрешено, но предупреждават, че призивите към насилие или изразяването на подкрепа за терористични организации, за каквато е определяна "Хамас" от ЕС, ще водят до предприемането на съдебни действия.

#Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници