Борислав Михайлов ще бъде изслушан в Народното събрание

Борислав Михайлов ще бъде изслушан в Народното събрание

фейсбук

A A+ A++ A

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е привикан на изслушване в парламентарната комисия по въпросите за децата, семейството, младежта и спорта в сряда.

Това стана ясно от обявения дневен ред на Народното събрание. Заседанието на комисията започва в 14:15, а изслушването на Михайлов е втора точка в дневния ред.

То ще бъде във връзка със събитията около провеждането на евроквалификацията между България и Унгария. Има голяма вероятност Михайлов да не се яви пред депутатите.

Цялият хаос около двубоя настъпи, след като без наказание и напълно доброволно мачът бе преместен от София в Пловдив, при това без публика. По програма той трябваше да се проведе в София, където фенове от цялата страна щяха да протестират срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов и приближените му.

От БФС казаха, че причината е официално писмо от УЕФА, с което се препоръчва мачът да бъде преместен заради високата оценка на риска и сериозна опасност за обществения ред поради готвения протест.

След като се оказа, че мачът не може да се играе на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, той бе върнат в София, но пред празни трибуни.

Така се стигна до събитията от 16 ноевмри, когато "мирният“ протест" срещу управлението на Борислав Михайлов ескалира и подпали центъра на София.

Футболните проблеми станаха политически, като се стигна до спор кой да понесе отговорност за погромите по време на протеста.

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, който бе защитен от Бойко Борисов и Делян Пеевски. В понеделник дори премиерът Николай Денков се закани, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие по време на протеста.

Във вторник Калин Стоянов обяви, че не толерира насилието по време на протеста срещу ръководството на БФС миналия четвъртък.

Все пак напрежението между Калин Стоянов и Кирил Петков, който бе обвинен от Стоянов, че се е опитал да се меши в работата му, продъжлава.

Изпълкомът се отлага
Бълграският футболен съюз обяви, че през тази седмица те ще бъде свикан Изпълком, за да насрочи дата за Конгрес през следващата година.

Изпълкомът обаче се отлага за 27 ноември, като основната причина е отсъствието на вицепрезидента на БФС – Михайл Касабов, който е в Индонезия, където се провежда световното първенство за юноши до 17 г.

Касабов, за когото се твърди, че е избраният от Михайлов наследник, бе начело на БФС между 2019 и 2021 г., когато Михайлов беше хвърлил оставка след скандалите около мача с Англия през октомври 2019 г.

Във вторник министърът на спорта Димитър Илиев комнетира събитията около българския футбол в Перник, където откри зала по борба.

"Много се надявам разумът да надделее. Ясно личи, че има нужда от това и вярвам, че в най-кратки срокове ще получим отговори от Българския футболен съюз , защото никой няма полза от тази ситуация. Надявам се да се стегнат и да работят бързо, защото има нужда от това", заяви министър Илиев, цитиран от dsport.

Организаторите на инициативата срещу Борислав Михайлов пък насърчават всеки желаещ мирно и гласно да изрази своята позиция срещу президента на БФС преди и след насроченото изслушване в сряда.

#БФС Борислав Михайлов #Борислав Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници