Хиляда плавателни съда тръгват от Турция към Газа на протест

Хиляда плавателни съда тръгват от Турция към Газа на протест
A A+ A++ A

Хиляда плавателни съда ще се съберат в Турция и ще се отправят към Ивицата Газа утре в проява на протест срещу Израел, съобщава турският новинарски сайт "Хабер 7".

Те ще превозват 4500 души от 40 държави, "включително евреи антиционисти", пише изданието.

Волкан Окчу, организатор на проявата от турска страна, съобщи, че най-голямо участие има от страна на руски активисти, а на второ място са испанците.

"Руснаците пристигат с 313 корабчета, а испанците със 104. От Турция ще участват 12 собственици на плавателни съдове", каза Окчу и изрази надежда този брой да се увеличи.

Той добави, че международните правила ще бъдат спазвани стриктно, така че да не се даде на Израел повод за намеса.

Първоначално флотилията ще спре в Северен Кипър, а след това ще продължи към израелското пристанище Ашдод. Участниците планират да изградят стена от лодки в Ивицата Газа.

"Това е реакция и акт на гражданско неподчинение срещу нечовешките зверства, извършвани от Израел", каза Окчу.

Някои от участниците във флотилията, която ще включва и луксозни съдове, ще вземат със себе си също своите съпруги и деца.

Протестната акция напомня на опита на флотилия през май 2010 г. да пробие морската блокада на контролираната от "Хамас" Ивица Газа, посочва "Таймс ъф Израел". След като конвоят не се подчини на заповедта на израелските военноморски сили да се пренасочи към Ашдод, израелски командоси се качиха на борда на един от корабите - "Мави Мармара". Щурмът завърши със смъртта на десет турски активисти, убити от израелските войници.
(БТА, Мина Димитрова)

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници