Марковска щяла да си търси правата по съдебен ред

Марковска щяла да си търси правата по съдебен ред
По-рано в четвъртък президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Венета Марковска ще търси правата си по съдебен ред, след като не успя да се закълне като член на Конституционния съд в четвъртък.

По-рано президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата.

Според депутати обаче не може да се избира нов съдия. Освен това Марковска смятала да търси правата си по съдебен ред.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

„След това, което направи президента Плевнелиев, ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!" заяви Венета Марковска пред информационна агенция ПИК.

#Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България #клетва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници