Депутатите, издигнали Марковска, готвели удар срещу президента

Депутатите, издигнали Марковска, готвели удар срещу президента
Тодор Великов (на снимката), Дарин Матов, Димитър Чукарски и Марио Тагарински се заканиха да поискат тълкувателно решение от КС за действията на президента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Независимите депутати, издигнали кандидатурата на Венета Марковска за Конституционния съд (КС), подготвят ответен удар срещу президента Росен Плевнелиев.

Дарин Матов, Димитър Чукарски, Тодор Великов и Марио Тагарински се заканиха да поискат тълкувателно решение от КС дали с днешното си поведение президентът не е превишил правата си, предаде „Дневник“.

За целта им трябват 48 депутатски подписа, но не е ясно от кого може да ги получат.

По-рано в четвъртък Венета Марковска не можа да положи клетва за съдия в Конституционния съд, тъй като президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна залата и отказа да присъства на церемонията, както предвижда законът.

„Днес сме свидетели на прецедент, при който президентът не уважи най-висшата институция в парламентарната република – Народното събрание“, посочи Дарин Матов.

Той подчерта, че според зададения сценарий от председателя на КС Евгени Танчев четиримата нови конституционни съдии е трябвало да бъдат обявени по азбучен ред и да полагат клетва поотделно.

Според независимите депутати обаче това е нарушение на традицията всички съдии да полагат клетва едновременно. Освен това по азбучен ред Венета Марковска не е последна.

Според депутатите президентът не може да прекъсне клетвената церемония и по този начин да не се съобрази с решение на парламента.

„Той има право по конституция да предлага свой представител в КС, което е направил, и никой не го е оспорил“, обясни Дарин Матов.

Независимите народни представители смениха и версията си за това дали Венета Марковска е искала да остане конституционен съдия.

Докато минути преди клетвата те твърдяха, че тя нямало от какво да се притеснява и твърдо ще върви напред, час след скандала Дарин Матов заяви, че Марковска ги уверила, че ще подаде оставка веднага след като положи клетва.

От думите на депутата не стана много ясно дали това е било казано на път за Конституционния съд или след провалената процедура.

Марковска обаче се заканила пред тях, макар първоначалното й намерение да било да защити гласувалите за нея 127 депутати, като подаде оставка, че след днешното поведение на държавния глава щяла да си търси правата по съдебен ред.

Депутатите не успяха да обяснят как точно може да стане това, а напомниха само, че Марковска има 38-годишен юридически стаж.

Тодор Великов попита държавния глава защо, след като днес е казал, че е получил данни от прокуратурата във връзка с Марковска, не ги е извикал на предварителен разговор по въпроса.

„Днес присъствах на комсомолско събрание от 70-те години“, каза Тодор Великов и възрази, че е била нарушена практиката на КС.

Според независимите депутати не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на парламента, защото решението на Народното събрание е в сила, не може да бъде отменено, а самата Венета Марковска няма как да се оттегли при създалата се ситуация.

#Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България #Дарин Матов #Димитър Чукарски #Тодор Великов #Марио Тагарински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници