Борисов: Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът Денков

Борисов: Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът Денков

стоп кадър

A A+ A++ A

Ако има оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, трябва да си отиде и премиерът акад. Николай Денков, това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Дулово на среща с кметовете в района.

Въпросът с оставката на министър Стоянов очевидно ще се решава в следващите дни. Тя беше поискана от по-голямата част от парламентарните партии, включително и от мандатоносителя ПП-ДБ. В петък премиерът Николай Денков остави решението по тази тема на масата, защото искаше то да бъде взето след разговор с вицепремиера Мария Габриел, която отсъстваше. На два пъти обаче от думи на Калин Стоянов стана ясно, че той не смята, че трябва да подава оставка.

"Професионалната работа се върши от професионалистите и полицаите. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата, за заплати, за назначения", допълни той.

По думите му "цялата разправия" е, че това е останалото последното място, което "не може да изпълнява поръчки".

Борисов отрече още веднъж вътрешният министър "да е техен" и обясни как точно се е случил изборът му:

„Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет, ние от ГЕРБ направихме много компромиси. С Кирил Петков се разбрахме да изберат вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, просто професионалист. Тогава Петков предложи този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър, той служеше при Бойко Рашков, като шеф на БОП, така че това не са случайни хора, доведени отнякъде. Последствие по време на изборите разбрахме, че ходят в министерството, кадруват с една цел – да преследват политическите опоненти. Това е истината. С вътрешния министър аз съм имал една среща, в парламента, на нея присъстваха Денков, Петков, Пеевски, Цонев, Халил, Атанасова, Мария Габриел и др. Срещата беше какво правим по Шенген, какво се изисква от законодателната промяна в парламента. Това е единствената ми среща с него. Никога не съм се обаждал да кадрувам, да искам нещо от него. Така че, моля колегите, ако не са доволни от резултатите от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство... “, коментира Борисов.

"Няма да угаждаме на Кирил Петков, че иска нещо. Да сложим и другия му бодигард да стане министър. Сложиха главен секретар, сложиха си 3-4 заместник-министри. Престанете вече", каза още лидерът на ГЕРБ.

Относно вота на недоверие Бойко Борисов уточни, че е проявил мъдрост и търпение.

"Чисто технологично - когато се провали и втори вот, ще се провали и трети, ако продължаваме по същия начин", посочи той.

"Поканих Асен Василев, той дойде веднага в кабинета ми в парламента, дойдоха и председателят на Бюджетната комисия, и шефовете на парламентарни групи. Казах му, че неоносновано завишените приходи трябва да бъдат махнати, дългът трябва да бъде с 1 млрд. по-ниско, да е прецизиран. Той уважи исканията ни и прояви разум", отбеляза Борисов.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници