Проф. Чуков: Иран стои зад групировката, която отвлече кораба с нашенци

Проф. Чуков: Иран стои зад групировката, която отвлече кораба с нашенци
A A+ A++ A

Бунтовниците от движението "Ансар Аллах", които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море, обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

Kорабът е превзет елементарно - с хеликоптер, който е бил допуснат да кацне на борда, каза пред Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

"Хутите са шиитската йеменска общност. С течение на времето направиха силна милиция, която нарекоха "Ансар Аллах". Може да направим пълен паралел с "Хизбула" в Иран. Бяха формирани, финансирани и тренирани от Иран и хвърлиха йеменската държава в гражданска война. В момента са окупирали значителна част от Йемен", обясни експертът.

По думите на проф. Чуков отвличането на кораба е станало след директива от Техеран за разширяване обхвата на войната в Ивицата Газа.

"Казват, че набезите им ще бъдат насочени към израелски кораби или такива, които са собственост на израелски граждани. Корабът с българи попада във втория казус. Собственикът му е много добре познат във Варна, допринесъл е много за българското военноморско образование. Неговите кораби са трудовият пазар на над 1000 български моряци", каза още арабистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков е на мнение, че хутите опитват да открият и да станат част от втория фронт по отношение на конфликта Израел - "Хамас".

Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българския, регионалния и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда.

"Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен – той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Това е човекът, който дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение, намират своята реализация на корабите на Унгар”, уточнява арабистът.

Проф. Чуков поясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран. "Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая капитанът и помощник-капитанът са българи”, коментира още той.

Според него корабът се атакува, за да се реализира т.нар. втори спомагателен фронт. "Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се повишат цените на нефта”, е мнението му. Той допълни: "Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа”.

"Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат”, каза още арабистът.

#Боян Чуков #кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници