"ЛУКойл Нефтохим" заплаши, че ще спре заради забраната за износ

"ЛУКойл Нефтохим" заплаши, че ще спре заради забраната за износ

БНР - Бургас

A A+ A++ A

"ЛУКойл"- Нефтохим реагира нервно на постигнатата вчера договорка между скараните ПП–ДБ и ГЕРБ-ДПС откога да се отмени дерогацията за внос на руски петрол за завода. Според вчерашната договорка нефтохимът трябва да спре да работи с руски петрол от 1 март догодина. Предишният срок беше октомври 2024. Отделно от 1 януари се забранява износът на петролни продукти.

"Във връзка с обявената договореност относно дерогацията за внос на руски петрол „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар", се съобщава в прессъобщение на нефтохима.

"С оглед вероятните негативни последици от това намерение призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос", информираха от Бургас.



#"Лукойл Нефтохим Бургас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници