Спортният министър за Боби и кликата му в БФС: Когато не те иска народът - тръгваш си

Спортният министър за Боби и кликата му в БФС: Когато не те иска народът - тръгваш си
A A+ A++ A

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира скандалите около мача България - Унгария на националния стадион "Васил Левски".

"Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска е да си тръгнеш, защото те са там заради хората. Това е, което искат хората", заяви Илиев в ефира на bTV за управлението на БФС.

"Ще гледам мача, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е Ок, аз да се изтипосам вътре, а феновете да не са. Хората трябваше да гледат мача от вътре. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Ако днес затваряме вратите, на следващия мач какво ще направим? Хората ще спрат да протестират ли? Аз се съмнявам.

Много е важно от БФС да си дадат ясна сметка защо стигнахме до тук.

Това, което разбирам от изявленията на БФС е това, че те се крият зад УЕФА и СДВР. Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна. Това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях.

БФС организира и администрира футбола в България. Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни.

Аз мисля, че хората, когато ясно казват своето желание, няма нищо лошо човек да отстъпи мястото и да даде шанс на някой, който може би ще се справи по-добре. Смятам, че така е редно.

Има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове.

Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това?

Ние имаме ясна позиция. Категорично против сме това да се затваря стадиона. Затворен е, но това не зависи от нас.

Аз нямам право да искам оставката, на който и да е президент на федерация.

Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска е да си тръгнеш, защото те са там заради хората. Това е, което искат хората. Смисълът на тяхното съществуване е да има футбол, добър футбол, който да радва хората. При положение, че изключват клубове и затварят стадиони... Не знам до колко осмисля тяхното съществуване подобен тип поведение и управление. Но това не е в моите прерогативи да искам подобно нещо. Като гражданин имам много силно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях да поискам със сигурност, щях да се присъединя към протеста.

Имахме една много емоционална среща с много клубове. Футболната общественост сама трябва да води своята дейност. Ние не сме министерство на футбола, а на младежта и спорта. Винаги съм спазвал законите. Добри или лоши те трябва да бъдат спазвани. Вярвам, че едно общество се крепи, когато правилата в него се спазват.

Когато започнах да работя, поканих всички председатели на федерации, включително с него се срещнах. Оттогава не сме се виждали, чували сме се по телефона. Аз му казах, с кой акъл спираш хората да влязат на стадиона. Той ми отговори: "УЕФА ми нареди, това е разпореждане от УЕФА и т.н.

Мисля, че това е добра инициатива на парламента, Борислав Михайлов да бъде изслушан и той трябва да дава много отговори.

Дочух, че Орбан ще бъде на стадиона. Нямам потвърждение. Това убива социалния елемент на спорта. Абсурдно е да забраниш на феновете да подкрепят любимия си отбор. За мен изглежда като срам и провал, абсурд, който не трябва бъде допускан. Провокирано е само и единствено, защото някой се страхува, че ще му бъде поискана оставката.

Вярвам, че нашите момчета ще се справят добре в този мач.

Случилото се около мача България - Унгария не е основание да бъде отнет лиценз на БФС. Изключването на клубове също не е основание да бъде отнет лиценза на БФС", каза Илиев.

#Димитър Илиев #БФС #БФС Борислав Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници