ПП-ДБ се заинатиха - край на дерогацията чак след 15 март 2024 г.

ПП-ДБ се заинатиха - край на дерогацията чак след 15 март 2024 г.

ФБ/Радослав Рибарски

A A+ A++ A

"Продължаваме промяната - Демократична България" засега не проявяват желание да се вслушат в призивите на (не)коалиционните си партньори за прекратяване на дерогацията за руски петрол възможно най-скоро. От партията смятат да отложат това решение за пролетта, стана ясно от коментар на Радослав Рибарски в парламентарните кулоари.

"Още днес ще предложим датата 15 март, склонни сме още да скъсим периода на дерогацията, сега е до октомври, но го намаляваме до 15 март", настоя зам.-шефът на енергийната комисия в НС. Тогава ще е минал зимният период, който ги притеснява - с подобен ход цените няма да се увеличат и ще се преодолее рискът от дефицит, смятат от формацията. От 15 март изцяло ще отпадне дерогацията както за нефт, така и за нефтени продукти, а няма да има процентно намаляване.

Рибарски напомни, че в 48-то НС са предложили план-график с ясни дейности за прекратяването на дерогацията, пише "24 часа".

"Виждаме, че по време на служебните кабинети нищо не е свършено в тази връзка и затова в момента има план-график, който е гласуван. Ще предложим и нови санкции, ако не се спазва", оправда той отлагането.

Притесненията им за зимния период са свързани и с доставките на нефт от други локации.

"Това предполага преминаване през проливите, там ограниченията са много. При бурно време не могат да минават кораби, танкери с нефт минават само през светлата част на денонощието", обясни депутатът.

"Промените, които направихме, целят държавата да се облагодетелства от тази дерогация. 55% се събират от печалбата на "Лукойл" авансово в момента. Не бяха събирани от 2 г.", каза Рибарски.

Според него с новите законодателни промени, които правят данъчно задължено лице ползвателя на газопреносната мрежа, допълнително ще се улесни събирането на таксата за пренос. Промените ще важат след обнародването на закона и няма да влязат в сила със задна дата.


#Радослав Ревански #дерогация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници