Коледен дух 2023: Коледни базари у нас - кога, къде, какво ОБНОВЯВА СЕ

Коледен дух 2023: Коледни базари у нас - кога, къде, какво ОБНОВЯВА СЕ

фейсбук

A A+ A++ A

Коледните празници идват, а с тях и отварянето на редица коледни забавления и ледени пързалки у нас - кога, къде?

ПЛОВДИВ

Коледен базар "Капана" ще се проведе от 15 до 26 декември на ул. "Гладстон" (мостово съоръжение пред Централна поща).

Събираме се заедно като едно голямо семейство, за да се потопим в магичната коледна атмосфера. Ще има безброй подаръци, усмивки и изненади, приготвени специално за всички вас от Дядо Коледа и неговите помощници.

В духа на коледния дух и както повелява нашата традиция, ще подкрепим няколко благотворителни каузи, за да зарадваме и подпомогнем тези, които се нуждаят най-много.

За настроение на душата и наслада за сетивата подготвяме разнообразие от вкусна храна и ароматно греяно вино, които ще подкрепят коледните разходки с приятели и роднини. Хубавата музика ще ни съпътства през цялото време, като ще създава уютна и топла атмосфера за срещи с приятели и запознанства с нови автори и занаятчии.

Коледната украса ще превърне Пловдив в истинска коледна приказка със своите светлини, украшения и красиви коледни дървета. За малките и пораснали деца ще има специална изненада - възможността да се снимат със Снежанка и Дядо Коледа, както и да получат дългоочаквания коледен подарък от тях.

Заповядайте да създадем заедно едно незабравимо преживяване, една истинска коледна магия! Всеки е добре дошъл, защото коледната красота и добротата са за всички нас и за споделяне с любими хора.

СЕЛО РОЗОВО

В началото на месец декември, в село Розово ще се състои традиционния благотворителен коледен базар, съобщи за kazanlak.com кмета на населеното място Венцислав Колев.

Инициативата е насрочена за 10-ти декември (неделя) от 12:00 часа пред Кметството. По време на базара посетителите ще имат възможността да си закупят различни вкусотии и сувенири, изработени от самите участници.

Със средствата от коледната инициатива ще бъде подпомогнат пенсионерския клуб "Надежда" в село Розово. „Според събраната сума ще вземе решение дали да бъде закупен климатик, влагоабсорбатор или направен ремонт на санитарните помещения.“, посочи Венцислав Колев.


От кметството споделиха още, че подготвят приятни изненади за посетители на благотворителната кауза, а всеки е добре дошъл да се включи в инициативата на розовци.

МОНТАНА

По повод предстоящите коледни и новогодишни празници, община Монтана организира базар за продажба на тематични стоки с коледни мотиви. Базарът ще бъде разположен на пешеходната зона на площад „Жеравица“ и ще се проведе в периода 01.12.2023 г. до 01.01.2024 г.

За целта, общината е осигурила 10 броя дървени къщички с площ 6.00 кв. м. и допълнително открита площ за разполагане на преместваеми търговски обекти за продажба на хранителни стоки.

От местната администрация все още приемат заявки от търговци, които искат да се включат в базара. Те ще се приемат до 17 часа на 13 ноември.

На коледния базар се очаква продажба на различни коледни играчки, сувенири, свещи, лакомства и традиционни за празниците храни.

СМОЛЯН

Областна администрация-Смолян организира Коледен базар, който ще се проведе в атриума на администрацията - от 11 до 15 декември.

В базара ще участват земеделски стопани, преработватели на земеделска продукция и занаятчии от област Смолян.

Започват Коледните пости - най-важното, което трябва да знаем за тях

Те ще предложат и представят продукцията си. Гостите и посетителите ще могат да си закупят от предлаганите продукти.

Ще бъде поставена кутия за благотворителни каузи за деца и младежи, за да зарадваме и подпомогнем тези, които се нуждаят най-много, допълват от институцията.

ШАБЛА

В коледния базар могат да участват художници, занаятчии и фирми, представящи собствено производство, и търговци на стоки с подаръчен характер - коледни сувенири, коледна украса, коледни играчки, бижута, сурвакници, коледни картички и др. артикули, съответстващи на коледно-новогодишната тематика на базара.

За да участвате в Коледния базар, е необходимо да се запишете на тел. 05743 41 45 или на ел. поща: obshtina@shabla.egov.bg в срок до 5.12.2023 г.

Откриването ще бъде на 8 декември от 17 ч. със запалване на празничните светлини на коледната елха.

Идеята на Коледния базар е да направи най-уютните празници от годината още по значими и да предаде у хората коледния дух. Базарът има за цел да усмихва, провокира и да носи добро настроение и всичко това е гарнирано с намирането на най-хубавия подарък за любим човек.

ДОБРИЧ

Заявления за участие ще се подават в периода от 13.11.2023 г. до 17.11.2023 г. включително, като всеки желаещ да участва в базара подава заявление за издаване на разрешение за търговска дейност на работно място „Икономическо развитие” в Центъра за услуги и информация – Община град Добрич. С повече информация относно Заповедта и регламента можете да се запознаете на официалния уебсайт на Община град Добрич.

ВАРНА

УНИКАЛЕН КОЛЕДЕН ПАЗАР ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА НИКУЛДЕН ДО МОРСКА ГАРА. Той ще примамва с вкуснотии, музика на открита сцена и огромна ледена пързалка.

БУРГАС

Изложба показва 200-годишни коледни играчки от Австрия

Месец преди Коледа коледния дух се пробуди в Бургас. Гости от австрийския музей „Тиха нощ“ донесоха празничното настроение с греяно вино с подправки, вурстчета и традиционен за Австрия коледен хляб с плодове, които се предлагапа на коледния базар в двора на Етнографския музей.

Гостите имаха възможност да опитат и невероятните сирена от млякото на алпийски крави от Форарлберг.

В Деня на християнското семейство в етнографската експозиция бе открита и изложбата „Как празнуват Коледа в Австрия“, на която са показани коледни играчки отпреди 200 години. Те са от колекцията на музея „Тиха нощ“ в австрийския град Ваграййн, където е живял до последните си дни автора на най-популярната коледна песен Джозеф Мор.

Австрийският коледен базар ще остане в Бургас до 10 декември.

ТОПОЛОВГРАД

Коледен базар на открито ще се проведе от 11 до 31 декември в Тополовград, съобщават от общината.

Той ще е разположен в централната градска част. Участието в базара ще е безплатно

За участие се канят производители и търговци на коледни сувенири, скара, лакомства, напитки, плодове и други стоки. За тях ще бъдат осигурени къщички.

Заявки за участие се приемат до 27 ноември.

РУСЕ

Започна подготовката за Коледен базар 2023 г. Внесено бе предложение до Общинския съвет за одобряване на провеждане на публичен търг с явно наддаване за позициите, предвидени за заведения за хранене. Базарът отново ще се проведе на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Обмисля се вариант за втори базар, който да бъде разположен непосредствено до Ледената пързалка.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков по отношение работата в ресор „Икономика и международно сътрудничество“ през отминаващата седмица.

СЕЛО ЧАВДАР

За трета поредна година Коледно село Чавдар посреща гости. По традиция „Първото коледно село в България” поднася приятни изненади за своите гости. За времето от 2-ри декември до Нова година през всеки един от почивните дни ще има богата културна и музикална програма.

Събитието се организира от Община Чавдар, консултантска фирма „Данубио Консулт” и бар-кафене „KaRe-Arte“ – София.

Коледно село Чавдар – програма
Официалното откриване на Коледно село Чавдар 2023 ще бъде на 2 декември от 14 часа. През първия ден гостите ще могат да се насладят на изпълненията на детската вокална група „Азбуки“ и концерта на музикалното трио DÉJÀ VU. Любителите на театъра ще могат да гледат постановката „Службогонци“ на режисьора Николай Урумов. Вечерта ще бъдат запалени и коледните светлини.

През декември жителите на селото и техните гости ще имат възможността да се срещнат с писателите Георги Караманев и Георги Бърдаров, журналиста Георги Милков и анестезиолога-реаниматор Борис Таблов.

Концерти на откритата музикална сцена ще изнесат Дара Екимова, рокаджията Росен Усев, финалистът от „Гласът на България“ Кристиян Грънчаров, вокално трио FLAWLESS, Теди Кацарова и Дичо.

Любителите на кулинарията ще имат срещи с шеф готвачите Светлана Илиева и Лъчо Лачев.

На Коледа ще има специална коледна програма с участието на млади коледари.

Посрещането на Новата година ще бъда с певците Преслава Пейчева и Ясен Велчев. Преди концерта ще бъде възпроизведен обичая „Пеене на пръстените” от самодейци от НЧ „Надежда – 1900“.

Входът е свободен за всички събития. Пълната програма на Коледното село може да видите на Коледно село на България – с. Чавдар.

Освен богатата и разнообразна културна програма, за посетителите са предвидени редица коледни изненади. На Коледния базар в село Чавдар от специално изградените дървени къщички те ще могат да пазаруват местни продукти, немски специалитети и коледни сладкиши. В студеното време ще могат да се стоплят с греяно вино. Подходящи сувенири ще могат да закупят от базара на изкуствата с художествени занаяти.

Гостите на Чавдар ще имат възможност да разгледат и Археологически парк „Тополница“ и Фолклорен център „Чавдар“. “Коледното село на България“ включва богата културна и развлекателна програма за всички възрасти, но най-вече много коледни изненади и подаръци за малчуганите.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  • ВТУ

От ВТУ призовават бивши и настоящи студенти, преподаватели и служители да се включат в кампанията. Всеки творец или автор, който желае да дари свои ръчно изработени произведения и книги, може да го направи в кабинет 531 на Историческия факултет или в кабинет 549 на Филологическия факултет.

Събраните средства ще бъдат използвани за подкрепа на Радослав Борисов, който е първокурсник в специалност „Археология“ и страда от мускулна дистрофия, както и за малката Анна Паздеркова, която е болна от детска церебрална парализа.

  • ПАРКА „МАРНО ПОЛЕ“

Стартът на своеобразното коледно градче ще бъде даден на 1 декември и ще осигури страхотни емоции и забавления за присъстващите. Локацията тази година се разширява до празничната сцена на Летния театър, където през целия следващ месец ще кипи музикална програма с участието на местни изпълнители, формации и групи. Желаещите да се изявят следва да заявят участие на телефон 0887 659 829 или на 062 622 148.

Дървените павилиони вече са сглобени и очакват търговците, които на свой ред са подготвили впечатляващи ръчно изработени сувенири, свещи, кожени и дървени изделия, украшения за дома и елхата, бижута, картини и много други вещи.

Ще има и щандове за вкусни изкушения като гофрети, понички, палачинки, катми, захарни изделия и домашни торти. За любителите на солените деликатеси специално място е отредено за производителите на мръвки, мезета и скара. Гостите на базара могат да вдигнат наздравици и с греяно вино.

По традиция ще се проведат и няколко благотворителни кампании. Една от къщичките ще бъде на разположение на талантливите самодейци от социалните услуги в общината, а в нея ще бъде разположена благотворителната изложба „Ние можем“. Тя се организира за 18-а поредна година. В друга къщичка със свои инициативи ще участват фондация „Искам бебе“, Българския червен кръст, асоциация „Детско сърце“ и клуб „Интеракт“.

Верните помощници на Дядо Коледа ще очакват всички малки и големи с техните пожелания от 1 до 21 декември включително. Джуджетата напомнят, че преди малчуганите да пуснат писмото си в коледната поща, е хубаво да проверят дали са написали и обратен адрес.

Коледният базар в старата столица се организира от Община Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“.

ВИДИН

И тази година във Видин се организира богат Коледен базар на площад „Бдинци“, съобщиха от Общината.

От 20 ноември започва приемът на заявления за участие в базара.

Търговци и производители на различни сувенири, хранителни продукти и други стоки ще имат възможност да наемат дървените къщички, разположени на площада, за периода от 1 до 31 декември.

Заявления за участие ще се приемат от 20 до 24 ноември в Центъра за административно обслужване на Общината.

Желаещите да предлагат своите стоки по време на базара ще се класират по реда на подаване на документите.

КОТЕЛ

Традиционно в началото на месец декември Община Котел осигурява възможност на занаятчии, търговци, детски градини, училища, пенсионерски клубове и неправителствени организации, регистрирани на територията на общината да представят своите изделия и произведения на изкуството по време на Коледен базар. Провеждането на подобен тип базари, на които посетите могат да открият голямо разнообразие от подаръци за предстоящите празници – занаятчийски произведения, ръчно изработени подаръци, зимни асортименти, коледна украса, хранителни изделия и напитки е обичана традиция в много европейски градове, която в последните години успешно се налага и у нас.

Базарът ще бъде на разположение на желаещите да участват в него от 11 декември /понеделник/ на пл. "Възраждане“, а официалното му откриване ще бъде на 19 декември /вторник/.

Търговската дейност ще се осъществява в дървени къщички. Условията за ползването им е наемателите да заплатят единствено разходите за електроенергия. Издаването на разрешителни ще се случва съгласно Наредбата за реда и условията за провеждане на търговска дейност на територията на община Котел. Заявленията за ползване на къщичките могат да бъдат получени от отдел "Общинска собственост“ в сградата на Община Котел.

Община Котел Ви кани заедно да станем част от празничния дух на Коледа.

ТЪРГОВИЩЕ

Коледният и новогодишен базар в Търговище ще се проведе в периода от 11 декември тази година до 5 януари 2024 г.

Определените места за целта са на площад „Независимост“. И през тази година на разположение на търговците ще бъдат 8 коледни къщички, всяка с големина от 6 кв. м. Ще има възможност и за наемане на свободни площи. Таксите за ползване ще се заплащат на контрольорите към Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности”.

Заявления се приемат в Центъра за административно обслужване на Общината до 8 декември 2023 г.

Свободни терени има и на ул. „Цар Симеон“ (Цветарска), които се отдават от „Общински пазари“ ЕООД. Повече информация може да бъде получена на тел.: 0886 444 010.

Търговците ще могат да продават само стоки, свързани с коледните и новогодишни празници, като печатни произведения, украса, сурвакници, сувенири, детски играчки, подаръци и други.

Община Търговище подготвя и поредица от културни прояви, които ще съпътстват базара в периода от 19 до 23 декември. Програмата ще бъде обявена в началото на декември.

ЯМБОЛ
В дните преди Kоледните и Новогодишни празници Община Ямбол организира традиционния Коледен базар, който ще се проведе в Градския парк в периода 18 - 31 декември 2023 година. Целта е да се предостави на жителите и гостите на града възможност за празнична търговия и забавления.

Желаещите да участват в базара следва да подадат заявление за издаване на разрешение в Центъра за административно обслужване в сградата на Община Ямбол от 08:00 часа на 24.11.2023 г. до 16:00 часа на 29.11.2023 г. Всеки участник може да кандидатства само за една позиция за целия период на базара. Определянето на местата се извършва от комисия, чрез теглене на жребий, между всички подали повече от едно заявление за определена позиция.

Жребият ще се проведе на 01.12.2023 г. от 10:00 ч. в зала №100 на партерния етаж в сградата на Общината, по реда на позициите по схемата. Допуснатите до участие в жребия могат да присъстват лично или чрез упълномощен от тях представител. За всички незаети позиции ще се проведе повторен жребий на 04.12.2023 г. от 14:00 ч. в същата зала.

В базара имат възможност да участват стопански субекти с действащ статут - ЕТ, ЮЛ, регистрирани земеделски производители, занаятчии и художници. За извършване на търговия с хранителни стоки участниците следва да са регистрирани по реда на Закона за храните в ОДБХ – Ямбол.

Видовете преместваеми обекти, които ще могат да бъдат използвани, са скара и маси за консумация, машина за понички, палачинки, детско атракционно съоръжение – въртележка и бели шатри.

Могат да се предлагат стоки с подаръчен характер, свързани с коледните и новогодишни празници, украса, картини, играчки, сувенири, сурвакници, балони и картички, хлебни и сладкарски изделия, месни и млечни продукти, пакетирани и насипни шоколадови изделия, бонбони, ядки, плодове, мед и пчелни продукти, вино.

ШУМЕН

Коледен базар и ледена пързалка ще донесат празничния дух в Шумен. В дните от 1 декември до 7 януари догодина на паркинга на „Арена Шумен“ жители и гости на града ще имат възможност да се потопят в уютната атмосфера на красиви декори и добро настроение.

Най-вълшебното време от година ще изненада шуменци с разнообразие от традиционна скара със зимни мезета, греяно вино с аромат на канела, коледни сладки и ръчно изработени подаръчета.

Детски кът с атракциони и игри, както и специален макет, пресъздаващ сцената на Рождество Христово ще веселят най-малките.

РУСЕ

Вдъхновени от богатата култура и дух на родния ни Русе, няколко русенски сдружения се обединиха за създаването на едно специално място и събитие, което да е в духа на Коледа и в хармония с традициите и архитектурата на града. В инициативата се включи и бизнеса, институции и граждани по нов, завладяващ начин с отношение и уважение към завещаното от предците ни културно-историческо наследство и големият икономически потенциал на Русе. Членовете на „СъГраждани“, „Колективът“, „Новият Русе — Русчук.БГ“ и „Градоред“, както и всички техни партньори в процеса на съзидаване дадоха най-доброто от себе си, за да изпълнят поставените цели, създавайки едно впечатляващо пространство с атрактивен дизайн, украса, красиви коледни къщички и богата културна програма за всеки, информира Дарик радио.

Те вярват, че тези усилия, ще са малки крачки в посока заедно да „светим“ все по-силно и все по-ярко, за да върнем славния дух на Русе с твърдото убеждение, че пътят към това е чрез вяра и обединени сили.

Откриването на фестивала е този петък, от 18:30 часа, до градските Хали пред паметника на Стефан Караджа, като той ще се провежда всеки петък, събота и неделя до края на годината

Работно време за целия период на фестивала:

Петък — от 17:00 ч. до 22:00 ч.

Събота — от 12:00 ч. до 22:00 ч.

Неделя — от 12:00 ч. до 20:00 ч.

Какво ще се предлага?

В специално проектираните и произведени за целта къщички от еко материали търговци производители и творци ще предлагат своите продукти като продукти от епоксидна смола, ръчно изработени кукли, илюстрации/принтове, ръчни плетива, коледни играчки от филц, албуми, поздравителни картички, коледни топки и рамки, бижута от полимерна глина и сребро, бижута, коледни декорации, чаши, тениски, коледни венци, бутикови сапуни и свещи, детски играчки, дизайнерски свещи, иновативна натурална козметика, мед и пчелни продукти, Коледни комплекти с пчелни продукти, художествена обработка на дърво.

Богата културна програми от русенски артисти, певци и творци.

Програмата все още се запълва и много нови изпълнители от града заявяват участие, други се доуточняват, но вече са потвърдили своето учасите имена като Playuphoria Acoustic, Лора & Иво, хорова музика, Еванджелина Лазарова и Андрея Петрова, Татяна Балканджиева, Петя Костова, Стела Ванкова, Преслав Петков - кларинет и саксофон, Анна Карадимитрова – сопран, Божена Петрова – пиано, Way Back Home с Иван Крумов (китара), Асен Николов (бас), Веселин Русев (барабани), Sergie и още много други.

Чуйте какво казаха в ефира на Дарик радио част от организаторите - Антония Димитрова от “Колективът” и председателят на сдружение “СъГраждани” Боян Боцев

ПЪРВОМАЙ

Община Първомай организира Коледен базар на 16 декември 2023 г. (събота) от 10:00 ч. Базарът ще се проведе на площада пред общината. Той се организира съвместно с училища, детски градини и сдружения.

Участниците ще изложат ръчно изработени изделия, а събраните средства ще бъдат дарени за благотворителна инициатива, която самите те са избрали.

Заповядайте!

Нека заедно да посрещнем празничните светли дни!

Нека радост да дарим и да бъдем по-добри!

СОФИЯ

  • Sofia Christmas Fest пренася магията на празничния дух пред НДК

За втора поредна година Sofia Christmas Fest ще ви отведе в свят от вълшебства, радост и коледно настроение. В рамките на един месец, пространството пред НДК ще бъде превърнато в приказно коледно градче с атмосфера на празнична магия. Ръчно изработени подаръци, сладки изкушения, богатство от вкусотии, греяно вино, празнична атмосфера, разнообразна програма – ще откриете всичко, което ще направи оставащите дни до Коледа още по-специални.

Официалното откриване ще се проведе на 17 ноември от 18:30ч. в пространството пред НДК, до Кино Кабана. Гостите ще могат да се насладят на огнено шоу, живи изпълнения и предколеден куиз с много награди, сред които ваучери за вечери в изискан ресторант, самолетни билети или друга туристическа услуга, книги и още много изненади. Голямата изненада за всички посетители ще бъдат изпълнители от сезон 10 на Гласът на България.

На Sofia Christmas Fest ще откриете широка гама от преживявания. От класическите коледни атракции до новаторски развлечения. За децата ще има специално изградени атракциони, а за техните родители кътове с разнообразна храна, както и открита сцена, на която в продължение на един месец ще се изявяват млади таланти, творци и детски формации. Една от най-привличащите атракции е холандския гранд карусел от 1840 г., претърпял 4 реставрации и гостувал на най-известните Коледни базари в Европа.

Чрез арт базарите, Sofia Christmas Fest подкрепя различни местни общности като дава поле на български изложители и възможност на посетителите да се запознаят с изработките на занаятчии и ценители на ръчното творчество и изкуства.

Освен развлекателният си характер, фестивалът ще е място, където всеки може да сподели своята щедрост и подкрепи две благотворителни инициативи. От 17 ноември до 19 ноември Сдружение "Деца с Онкохематологични заболявания" , ще продават ръчно изработени сувенири и аксесоари, чрез продажбата на които те осигуряват част от нужното финансиране на множеството дейности, с които подкрепят децата с онкохематологични заболявания и техните семейства. От 20 ноември до края на фестивала всеки, който има възможност може да подкрепи каузата “От дете за дете - Стани таен Дядо Коледа„ като дари подарък или лакомства за някое уязвимо дете. В къщата на “Ротари България“ можете да донесете своята магия, която след това ще бъде предадена на тези деца.

Фестивалът ще бъде отворен за посетители от 11:00 до 22:00 часа. Вход свободен!

  • QUARTAL CITY

Нещо чудно се задава! QUARTAL CITY ще се преобрази с магията на MixMatch в истинско КОЛЕДНО СЕЛИЩЕ

*На 16 и 17 декември ще се насладите на традиционния, коледен MixMatch BRUNCH и под звуците на коледни песни ще може заедно с цялото семейство или с приятели да хапнете, да изберете коледни подаръци, да се снимате да спомен в първата по рода си MixMatch Selfie room с фантастични декори, да се посмеете и да подкрепите прекрасната кауза за подкрепа към бг бизнес.

Селекцията участници включва хенд мейд творци, устойчиви брандове за най - малките, коледни играчки, крафт бири за любителите на пенливата течност, представяне на бг бранд козметика, който вече е сред фаворитите на пазара, бижута и амулети и още много неща, с коити да изненадате приятно близките си на идващите празници

Какво друго готвим за вашия незабравим и весел уикнед в Quartal city ще разберете като следите обновлението на програма

Усети истинския Коледен Дух с нас!

  • Коледа в Киноцентър Бояна

Изживей приказната магия на Коледа в един вълшебен, филмов свят, изграден сред Ню Йоркските декори на Киноцентър Бояна от 14ти до 30ти Декември, включително. Като част от цената на билета ще можеш:

• да караш кънки на лед върху ледена пързалка „Замръзналата улица“
• да станеш част от вечерни и детски забавления, с участието на актьори, фигуристи, аниматори и приказни герои като – Дядо Коледа и Снежанка, Маргаритка, Елза и Замръзналото Кралство, Аладин, Мънки и други.
• да караш блъскащи колички и да се возиш на детски карусел
• да участваш в работилница за коледни играчки
• да споделяш снимки от вълшебни инсталации

*Събитието отваря на 14ти Декември и ще работи всеки ден от 11:00 до 23:00 часа до 30ти Декември, включително, като на 24.12, ще приключи в 18:30 часа.

Освен всички атракции, включени в цената на билета, ще можеш да се насладиш отделно и на вкусни храни, напитки и продукти на любими брандове, намиращи се в приказни пространства сред магичните светлини на невероятна Коледна украса и музика. „Приказна Коледа в Ню Йорк“ те очаква!

  • Люта Коледа в Chilli Hills Farm

И едно нестандартно предложение близо до София - най-лютият и различен коледен фестивал. А именно базар във фермата на Chilli Hills, който може да посетите само през уикендите. Мястото е село Долни Лозен, ул. „Маркова Ливада“.

Между бали със сено и саксии с люти чушки ще бъдат разположени над 20 от най-добрите български бранда за храни и напитки. Барове, щандове и много празнично настроение ще очакват посетителите на закрито в затоплено пространство от над 600 кв. м

В зоната за храна са предвидени три различни къта с вкусотии. Освен любимите бургери и крила, ще има и място за тематични коледни вурстчета и греяно вино. А също така и джолани, немски супи и засукани специалитети.

Пикантно греяно вино и ракия ще се предлага на три различни места във фермата. Специален камион с коктейли ще е на разположение, както и джин & тоник бар на закрито. Ще има и безалкохолни изкушения - сгряващ душата горещ шоколад от Flow Cacao, кафета и чайове.

"Музеят на Лютото" се превръща и в най-щурата и пикантна работилница за коледни сладки за най-малките. Ще има и много изпълнения на живо и DJ. Празничната сцена ще посрещне детски вокални групи, коледари, комици и Дядо Коледа и Снежанка.

Работното време е:

  • 2-3 декември – от 12 до 20 ч.
  • 9-10 декември – от 12 до 20 ч.
  • 16-17 декември - от 12 до 20 ч.
  • Коледни къщички в парк "Възраждане"

Още коледни къщички с греяно вино, вкусна храна и идеи за подаръци можете да откриете и в парк "Възраждане" от 9 декември. Коледния базар там ще продължи до 28 декември.

На щандовете ще откриете коледни играчки, подаръчета, сувенири, зимни аксесоари, вино, както и много сладки и солени изкушения.

  • Коледна работилница в НВИМ

Националният военноисторически музей (НВИМ) открива Седмица на коледния дух с творчески ателиета за деца. Тя ще бъде от 13 до 17 декември. Ателиетата ще започват от 11 и от 14 часа във всеки от петте дни и ще предлагат различни техники за изработване на празнична украса.

В коледната работилница на НВИМ малчуганите ще създават играчки за елха от разнообразни материали, с които да украсят коледното дърво в своя дом, ще се научат да правят коледни книгоразделители, елхи от хартия, ще рисуват, ще оцветяват и ще се забавляват.

Освен да творят децата ще научат много нови и интересни факти за историята на първата елха у нас, за това кой и кога е въвел традицията с подаръците за Коледа, къде са проведени първите публични коледни тържества и от къде води началото си традицията на коледните картички.

  • Парк център ЮНАК

Коледно градче ще отвори врати за вас от 01.12.2023 на бул. Евлоги и Христо Геогриеви 38, в сърцето на София. Специално подбраната локация на едно от най-посещаваните места в столицата, ще даде възможност за едно невероятно зимно приключение. малки атракциони,множество хранителни обекти, обекти за греяно вино и ракия, козуначени изкушения, вкусни меса и деликатеси, сцена с ежедневни забавления,големи концерти и разбира се дядо коледа!!!

  • Дом на архитекта

Имаме удоволствието да ви поканим на коледното издание на единствения в България специализиран базар за бижута и аксесоари „На горния рафт”.

По традиция, ще предложим отлична селекция от талантливи автори, празнична атмосфера, незабравими емоции и вълшебно коледно настроение.

В двата дни „На горния рафт” ще имате възможност да изберете ново бижу, аксесоар или ефектна декорация и да доставите радост, да почерпите вдъхновение и идеи. Подборът ни включва бижута от сребро, порцелан, метал, текстил, кожа, полимерна глина, смола, естествени камъни.

Ще се радваме да бъдете наши гости на 2 и 3 декември 2023 година в красивата страда на Централен дом на архитекта, ул.”Кракра”11, София, в уютната и светла зала на първия етаж и с удоволствие ще ви съдействаме, в случай, че имате желание да направите интервю с някой от творците или да отразите нашата инициатива.

  • КОЛЕДЕН ПАРК СОФИЯ

И тази година любимият площад носи много коледно настроение. Харесвам този коледен базар в София, защото е една идея по-спокоен. Отново е чудесен вариант за разходка след работа и вечеря навън.

  • Продължава от 01.12 до 30.12
  • Намира се на пл. „Славейков“
  • Входът е свободен

  • Парк „Възраждане“

Още един базар с празнична атмосфера, тематична програма иии… Дядо Коледа. На щандовете ще откриете коледни играчки, подаръчета, сувенири, зимни аксесоари, вино, както и много сладки и солени изкушения.

  • Продължава от 09.12 до 28.12
  • Намира се в парк „Възраждане“
  • Входът е свободен

  • ЛЮТА КОЛЕДА В CHILLI HILLS FARM

За любителите на нестандартните предложения споделям за още един коледен базар във фермата на Chilli Hills, който може да посетите само през уикенда.

Насред оранжериите от люти чушки, може да се насладите на коледна атмосфера и да се „срещнете“ с едни от най-добрите български брандове за храни и напитки. От Chilli Hills са се погрижили и за децата, като превръщат „Музея на лютото“ в работилница за коледни сладки. Повече за събитието може да научите ТУК.

Работно време:
❄️ 02 и 03 декември – 12:00 до 20:00 ч.
❄️ 08 и 10 декември – 12:00 до 20:00 ч.
❄️ 16 и 17 декември – 12:00 до 20:00 ч.
Локация: https://bit.ly/3RwA14t
Входът е безплатен

  • „Св. Александър Невски“

Тази година за първи път коледната елха на София е на пл. "Св. Александър Невски". През целия декември площадът около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

В духа на посланието на инициативата „Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея „Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти.

  • Mish Mash Fest - Christmas

Традиционният Mish Mash Fest - Christmas ще се проведе от 15 до 17 декември под куполите на Ларгото. Работното време е от 11 до 19 ч. На едно място отново ще се съберат едни от най-талантливите автори на приложните изкуства и независими дизайнери, за да ни потопят в магичната атмосфера на Коледа.

Посетителите ще могат да изберат специални подаръци, с които да зарадват любимите хора. Ще има разнообразие от бижута, аксесоари, дрехи, украса за дома, играчки, коледна украса, храни и напитки, а малките посетители ще могат да се забавляват в коледни работилници.

  • Wrong X-mass Bazar 2023

Wrong X-mass Bazar – традиционен арт базар в „най-грешния бар в София“, а именно Wrong Bar, който се намира на ул. „Шейново“ 18. Той ще бъде на 16 декември от 12 до 21 ч.

Коледното базарче ще стопли квартала с хубавото си настроение и аромата на вълшебно греяно вино и ракия. Има и вкусни неща за похапване.

На базарчето различни артисти ще предложат своите идеи за подаръци за Коледа с ръчно направени неща – свещи, бижута, керамика, коледна декорация, плетива и още много други.

  • БАНКЯ

За поредна година Район „Банкя“ и „Ротари клуб – Банкя“ канят всички жители и гости на града на „Коледна приказка“! Превърналото се в традиционно Коледно градче в сърцето на курорта отново ще отвори врати, за да зарадва малки и големи с коледно настроение, музика, игри, кулинарни изненади, а защо не и с посрещане на самия Дядо Коледа!

В първия празничен уикенд - 9 и 10 декември – гостува Националната гвардейска част, специален концерт на Джаз формация „София“ в чест на Тина Търнър, Юнашкия тиган на шеф Ангел Ангелов, пъстра фолклорна програма с участието на всички състави от Банкя и много музика.

На 16 и 17 декември най-щастливи ще бъдат децата, защото, с наближаването на Коледа, самият Дядо Коледа ще долети до Банкя, за да се запознае с децата, а защо не и да ги дари с нещо! Ще има отново музика и танци в изпълнение на талантливи деца от Банкя и София, както и специална вълшебна програма с фокуси и балони. В последния ден маратонци традиционно ще бягат по „Пътеката на здравето“ за здраве и в коледни дрехи – това е Christmas Run.

Очаквайте скоро и информация за разписанието на Коледния ретро влак!

„Коледна приказка в Банкя“ е част от Календара с културните събития на Столична община за 2023 г. Реализира се с партньорската подкрепа на „Ротари клуб – Банкя“.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА „КОЛЕДНА ПРИКАЗКА В БАНКЯ 2023“:

09.12.2023 (събота)

12:00 – Национална гвардейска част – музикален рецитал

12:40 – Официално откриване

13:00 – Музикална фиеста с Център за изкуство „Зорница“

14:00 – Тина Търнър Трибют - Джаз формация „София“ с Яна Чакалска (ОКИ „Надежда“)


10:00 – 15:00 - Пазар на производителя – Банкя


10.12.2023 (неделя)

11:00 – „Юнашки тиган“ с шеф Ангелов

12:00 - Хор „Планинарска песен“

12:30 – „Фолклорна китка от Банкя“ – с участието на танцовите клубове „Пендари“, „Пъстра китка“, Ансамбъл „Банкя“ и Женския хор към Читалище „Отец Паисий“

14:00 – Музикална програма с детски гласове от Банкя

14:30 – Музикална фиеста с Вокално студио „Даймънт“


16.12.2023 (събота)

12:30 – Джуджето Игривко

14:00 – Дядо Коледа раздава подаръци на децата

14:30 – Музикална фиеста с Вокално студио „Даймънт“


10:00 – 15:00 - Пазар на производителя – Банкя


17.12.2023 (неделя)

12:00 – „Фокус-мокус с Цецо“ - коледна програма с фокуси, балонени фигурки и други изненади за децата

13:00 – Денс формация „Олимпея“

13:30 – Награждаване на участниците в традиционния “Christmas Run”

14:30 – Детска музикална програма

  • НЕМСКИ КОЛЕДЕН БАЗАР

За поредна година НЕМСКИ КОЛЕДЕН БАЗАР отваря врати, за да те зарадва с:

Празнична музика и вкусни изкушения.
Ръчноизработени изделия и тематични подаръци.
Безброй забавления за малки и големи.

#Коледа #коледен базар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници