Писмено и лично: Пеевски пита Денков има ли договорки с "Лукойл"

Писмено и лично: Пеевски пита Денков има ли договорки с "Лукойл"

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски ще внесе писмен въпрос към министър-председателя Николай Денков относно договореностите, постигнати с "Лукойл" в понеделник. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на ДПС.

В него се напомня, че премиерът и минстрите са длъжни да се отчитат пред парламента и пред българските граждани. В съобщението се посочва, че поводът за въпроса е днешното интервю на премиера Денков в ефира на БНР, в което Денков настоя, че дерогацията за руския петрол не бива да бъде отменяна поне до ротацията на министър-председателя с Мария Габриел.

Пеевски припомня, че с колегата му от ГЕРБ-СДС Делян Добрев са сигнализирали главния прокурор и председателя на ДАНС относно публикацията в “Политико” и информацията за международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и “Лукойл”, незаконен износ на горива.

"Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема. Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!", заявява Пеевски, цитиран от партийния пресцентър. В съобщението се припомня, че от шест месеца председателят на ПГ ДПС Делян Пеевски повтаря, че дерогацията трябва да бъде отменена и да спре и големият въпрос е какво още чака Денков. "Чака да поемат ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?! Кой печели от това отлагане? Дали Денков не печели време за “Лукойл” и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво.

Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори. Затова какви разговори с “Лукойл” и представители на и руската държава води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва", констатира Пеевски.

В петък Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), председател на Комисията по енергетика в парламента, внесе поредното предложение за отмяна на дерогацията. Според Денков това би довело до "неимоверно нарастване на цените на горивата", ако рафинерията "Лукойл" остане без руски петрол.

Въпросната среща с представителите на правителството бе проведена на 23 октомври. Тогава Пеевски информира, че „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера, че ще платят над 500 млн. лв. данъци


#Делян Пеевски #акад. Николай Денков #"Лукойл"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници