Новият ядрен стелт бомбардировач на САЩ извърши първия си полет (ВИДЕО)

Новият ядрен стелт бомбардировач на САЩ извърши първия си полет (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube/CNBC

A A+ A++ A

Бомбардировачът Би-21 "Рейдър" днес направи първия си изпитателен полет и така футуристичният военен самолет направи още една стъпка към поемането на ролята на следващия въоръжен с ядрени оръжия стелт бомбардировач на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бомбардировачът летя над Палмдейл, Калифорния, където го разработва и тества компанията "Нортроп Груман".

ВВС на САЩ възнамеряват да построят 100 такива самолета, които имат форма на летящо крило и много приличат на предшественика си Би-2 "Спирит", но ще бъдат построени от съвременни материали с модерни двигатели и стелт технологии, което ще ги направи по-способни да оцеляват в бъдещи конфликти, посочва АП. Планира се да бъдат произвеждани пилотирани и безпилотни варианти на самолета.

"Провеждат се летни изпитания на Би-21 "Рейдър", заяви говорителката на американските ВВС Ан Стефанек. Тези изпитания са ключова стъпка в кампанията да бъдат предоставени "издържливи способности за нанасяне на проникващи удари с голям обсег, за да бъде възпирана агресията и стратегическите атаки срещу САЩ, съюзниците и партньорите им", добави Стефанек.

Би-21 "Рейдър" е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години и почти всички аспекти на програмата са класифицирани, отбелязва АП. Както "Нортроп Груман", така и ВВС на САЩ се опитват да попречат на Китай да придобие достъп до подробностите за технологиите, използвани в програмата и да построи своя версия, както вече се е случвало с модерни американски оръжейни системи като изтребителя Ф-35.

Би-21 е част от усилията на Пентагона да модернизира трите стълба на ядрената си триада, в която се включват и изстрелваните от силози балистични ракети и изстрелваните от подводници бойни глави, посочва АП. САЩ инвестират в нови оръжия, за да отговорят на бързата военна модернизация на Китай.



#ядрен стелт бомбардировач #САЩ #Би-21 "Рейдър"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници