Ранното посивяване на косата: Признак за стареене или за нещо по-сериозно?

Ранното посивяване на косата: Признак за стареене или за нещо по-сериозно?

pixabay

A A+ A++ A

Ранното посивяване на косата може да бъде неприятно изживяване за много хора. То често се свързва с остаряването, но може да бъде и признак за по-сериозни здравословни проблеми.

Генетика

Генетиката е най-честата причина за преждевременното посивяване на косата. Ако вашите родители или баби и дядовци са имали ранно посивяване, рискът за това при вас също е по-висок.

Други фактори, които могат да допринесат за преждевременното посивяване на косата, включват:

Заболявания на щитовидната жлеза: Хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът могат да нарушат баланса на хормоните в организма, което може да доведе до преждевременно посивяване.

Витилиго: Това кожно заболяване води до загуба на пигмент в кожата, косата и дори в очите. Хората с витилиго могат да забележат, че с напредването на заболяването преждевременно се появяват участъци от бяла или сива коса.
Алопеция ареата: Това автоимунно заболяване причинява косопад, често водещ до посивяване или побеляване на косата в засегнатите области.

Синдром на Вернер: Това рядко генетично заболяване ускорява процеса на стареене и води до преждевременно посивяване, както и до други свързани с възрастта проблеми, като кожни промени и катаракта.

Хранителни дефицити: Липсата на основни хранителни вещества, като витамин В12, желязо и мед, може да допринесе за преждевременното посивяване.

Тютюнопушене и оксидативен стрес: Тютюнопушенето и излагането на замърсители на околната среда могат да доведат до оксидативен стрес, който може да засегне здравето на космените фоликули и да доведе до преждевременно посивяване.
Какво да направите, ако забележите преждевременно посивяване?

Ако забележите внезапно и широко разпространено преждевременно посивяване, е важно да се консултирате със здравен специалист, за да се изключат основни медицински състояния или хранителни дефицити. В много случаи отстраняването на първопричината за проблема може да забави или дори да обърне процеса на посивяване.

Как да забавите преждевременното посивяване

В допълнение към лечението на основните здравословни проблеми, има и някои неща, които можете да направите, за да забавите преждевременното посивяване, включително:

Хранете се на балансирана диета, която е богата на витамини и минерали, които са важни за здравето на косата, като витамин В12, желязо и мед.
Ограничете тютюнопушенето и излагането на замърсители на околната среда.
Уверете се, че получавате достатъчно сън.
Опитайте се да намалите стреса.
Ако се притеснявате от преждевременното посивяване, консултирайте се с лекар или дерматолог. Те могат да ви помогнат да определите причината за проблема и да разработите план за лечение.

#стареене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници