Кой финансира терористите от Хамас, които са приказно богати?

Кой финансира терористите от Хамас, които са приказно богати?
A A+ A++ A

Хамас е може би една от най-богатите терористични организации в света и на второ място след ISIS. Това съобщи водещият експерт по тероризма Матю Левит в доклад за Конгреса на САЩ.

Той обясни: „Хамас“ от години получава пари от различни източници – от ЕС, ООН и други международни организации, от страни като Иран, Русия, Сирия или Катар, както и от контролирани строителни компании, банки и благотворителни фондации.

„Хамас генерира между 300 и 400 милиона долара годишен доход от данъци, изнудване, граничен контрол и други средства за контролиране на ивицата Газа“, пише Левит.

Освен това от 2014 до 2020 г. ООН, според някои оценки, пише Bild, е инвестирала 4,5 милиарда долара в ивицата Газа. През същия период Ивицата Газа е получила още 730 милиона долара от структури на ЕС. Освен това Германия директно помага на Газа - това е плюс 360 милиона долара.

Така според експертите на Bild годишният бюджет на „правителството“ на Хамас в ивицата Газа е най-малко 2,4 милиарда долара. Въпреки това населението на анклава живее в бедност, подчертават анализатори.

Според Левит Хамас печели още половин милиард долара годишно от граничните пунктове Рафа (Египет) и Керем Шалом (Израел). Именно на тези пунктове се облагат абсолютно всички стоки, внесени в Газа.

Финансовата империя на Хамас се контролира, както Bild пише, от няколко висши терористични мениджъри. Те са подчинени на Политбюро на Хамас и се намират в чужбина – Турция, Египет, Катар и Йордания. Някои от тях живеят там под фалшиви имена и с фалшиви паспорти.

ООН отново търси милиони за ивицата Газа

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) търси спешно 104 милиона долара хуманитарна помощ за засегнатите в ивицата Газа. Съобщение за това се появи на уебсайта на организацията на 11 октомври 2023 г.

Парите се планира да бъдат използвани за закупуване на храни, нехранителни стоки, медицински грижи и осигуряване на жилища и защита на 250 хиляди души, които вече са започнали да търсят убежище в приютите на организацията в Ивицата Газа. Агенцията допълва, че по-специално от помощ се нуждаят жените, децата, хората с увреждания и възрастните хора.

"Това, което се случва, вече е безпрецедентна хуманитарна трагедия. Каквито и да са обстоятелствата, правилата се прилагат по време на конфликт и това не е изключение. Помощта за цивилни, които нямат къде да избягат за достъп до вода, храна и лекарства, трябва да бъде незабавна", каза генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини.

Не е известно колко от тези и вече емитирани пари ще попаднат в ръцете на терористите, подчертава Bild.

#"Хамас" #Ивицата Газа #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници