Изнася ли "Лукойл" нелегално горива в ЕС? (ОБЗОР)

Изнася ли "Лукойл" нелегално горива в ЕС? (ОБЗОР)

Лукойл

A A+ A++ A

Компанията "Лукойл" - България е замесена в схема за износ на руски нефт в страни членки на Европейския съюз, въпреки международната забрана за търговия с руски петрол и продукти. Това се твърди в изследване на три неправителствени организации. Според тях, използвайки дерогацията за България, или изключение от забраната, бургаската рафинерия е изнесла около 1 млрд. евро в горива, обобщава НОВА.

Международната неправителствена организация "Global Witness", съвместно с българските Център за изследване на демокрацията и Център за изследване на енергията и чистия въздух, базирайки се на публични данни, стигат до стряскащия извод, че "Нефтохим" е натрупала солидни печалби, заобикаляйки забраната за търговия с руски нефт и нефтопродукти.

Според данните, горивата стигат до държавите членки на Европейския съюз и Съединените щати чрез система от претоварване на танкерите в открито море, или в международни пристанища. Корабите с руски нефт се регистрират наново, или плават под различни флагове, за да се загубят следите на товара. Междувременно от Министерството на икономиката разпространиха позиция, че към днешна дата средната цена на най-масовото гориво у нас - Бензин А95, е една от най-ниските в Европа.

Стойността на изнесените български горива и продукти е около 1 млрд. евро, сочат данните на българския Център за изследване на демокрацията.
"Единият износ се случва на 8 август - излиза каргото от Росенец и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. А другият кораб пътува март месец до Малта, оттам се прехвърля на бахамски кораб и пристига във Флорида", посочи Мартин Владимиров, експерт, Център за изследване на демокрацията.

И в двата случая суровината за производството на горивата е руски нефт. Защото над 90% от използвания в рафинерията в Бургас идва именно от Москва.
"Лукойл" се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона", уточни Владимиров.

Анализът обхваща периода март - септември. Според изводите в него дерогацията по никакъв начин не е спомогнала за намаляване цените на вътрешния пазар. Ако "Лукойл" беше реализирала по-големи количества у нас, бензинът трябваше да струва с около 40 ст. по-евтино за литър, изчисляват експертите.

Оказва се, че кабинетът не е изненадан от изводите в доклада на неправителствените организации. "Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат съответно подобрени", заяви Николай Денков, министър - председател.

Премиерът напомни, че дерогацията в България се скъсява до октомври следващата година с идеята за постепенно преминаване към неруски нефт. Така щяло да се гарантира, че суровина на пристанището има и рафинерията ще може да работи.

"Това, което е в правомощията на българското правителство и вече е направено, е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да могат да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал", посочи Денков.

Докладът стигна и до пленарната зала. От трибуната Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че от дерогацията печели само Путин, но не и българският потребител. "Само за 6 месеца "Лукойл" и приходите, които събира от джоба на българския потребител, финансира групировката "Вагнер" за една година", каза Делян Добрев, депутат от ГЕРБ.

От "Лукойл" - България коментират, че не става въпрос за износ на ембаргови продукти. От компанията посочват, че това са нискооктанов бензин и други продукти, които неминуемо се добиват при преработката на суровия нефт и за които нямат пазар в Европейския съюз.

Заводът обаче също не може да ги държи на склад и затова се изнасят. От рафинерията категорично отричат и твърденията, че българското дружество осигурява приходи, с които Москва финансира войната в Украйна.

#"Лукойл България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници