Цонко Цонев-Кметъла изгуби балотажа в някогашната рок столица Каварна

Цонко Цонев-Кметъла изгуби балотажа в някогашната рок столица Каварна
A A+ A++ A

Докато мнозина следяха с интерес балотажите в големите областни градове, в едно малко населено място също бе доста напрегнато.

Морският курорт Каварна избираше вчера управника си за следващите 4 години. До балотажа достигнаха досегашната кметица Елена Балтаджиева от ВМРО и легендарният кмет Цонко Цонев, който преди години превърна Каварна в рок столица на България.

Цонко се оттегли след няколко успешни мандата през 2015 година, а след това ореола на Каварна като място за рок изчезна, което го накара сега отново да се впусне в кметската битка.

За него обаче гласуваха едва 37 %, докато Елена Балтаджиева получи подкрепата на 60,85 %.

Цонко Цонев едва на 36 години застана начело на никому неизвестното по света дотогава северночерноморско градче. Завършил право в СУ “Климент Охридски”, бил е юрист на община Каварна, общински съветник, адвокат в колегията в Добрич. След 12 години на кметския пост се отказа от състезанието за него, но стана независим общински съветник в местния парламент и единствена опозиция. С прогонването на рока от Каварна предпочита да прави частен бизнес - в областта на консултантските услуги, и то в други градове. Освен столица на рока при неговото управление Каварна стана пример за социална интеграция на ромите, като сведе под 9% безработицата при тях, кражбите до минимум, прати тотално децата им в училище, а махалата лъсна до блясък и стана визитна картичка на града.

Цонко Цонев беше обявен за мъж на България за 2005 г., а по-късно удостоен с приза “Кавалер на златната магична пръчка”.

Когато заема поста, заварва само един отворен хотел, а след неговото управление вече има голяма леглова база с над 6000 места, нов комплекс “Бялата лагуна” и едно от най-модерните голф игрища. По непълна статистика привлечените инвестиции - български и чужди, са в размер на 4 млрд. 114 млн.лева.

А като върнем назад лентата за рока край морето, началото беше с Джон Лоутън, през 2004 г. После са “Назарет”, Рони Джеймс Дио, “Пърпъл”, “Скорпионс”. Следва идването на легендарната руска група “Любэ” за първи път в България, после - Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз, който записва един от най-хубавите си клипове на нос Калиакра, и още много други. От единични гостувания и концерти започнаха и уникалните рок фестивали, които препълниха добруджанското градче с гости и туристи, а те завъртяха оборот на местния бизнес. Концерти и фестивали, заразени от Каварна, тръгнаха тогава и в цялата страна. Кабинетът на кметъла беше като истински музей с реликви, оставени за спомен от музикалните идоли на ред поколения. С техните образи изрисуваха фасадите на блоковете в Каварна, а школският звънец оповестяваше с рок началото на поредната учебна година. Сред скъпите спомени на кметъла е първият концерт на Дио, след който в ресторанта, наобиколен от гардове и още повече фенове, казал на охраната: “Отдръпнете се. Ще подписвам снимки и ще се снимам, защото това са феновете, заради които аз съм Дио.” Това ми беше първият урок по поведение на един голям човек, който никога няма да забравя, казва Цонко Цонев, един голям кмет на малка Каварна.

флагман.бг

#Цонко Цонев #Каварна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници