Кметъла Цонко Цонев се връща в политиката, гласи се пак да кметува в Каварна

Кметъла Цонко Цонев се връща в политиката, гласи се пак да кметува в  Каварна
Фейсбук
A A+ A++ A

Бившият популярен кмет на Каварна Цонко Цонев, прочул се като Кметъла заради любовта си към рока, даде заявка, че ще участва в предстоящите избори за кмет на града. Това става ясно от негов пост във фейсбук. Местните избори у нас трябва да се проведат следващата есен.

"Преди седем години отстъпих като кмет, отказах се. Времето си върви, за осмата година, обаче, както се казва в един филм. Никога не казвай никога", изрази се метафорично Цонев, без да дава повече подробности. Постът му обаче се възприе като сигурна заявка, че се завръща в политиката.

Почитателите му посрещат с възторг това решение, поздравяват го, вещаят му победа. А той допълни в коментарите: "Сега на някои хора ще им се приходи до едно място. Но е хубаво да заявя аз позиция, а не хората да шушукат в Каварна от мое име."

Ето и част от одобрителните коментари към решението на Цонко Цонев:

"Наистина време беше".

"Отдавна чакам този момент да настъпи. Успех, Кметъле!"

"Време беше! Успех!"

"Цонко и аз те подкрепям! Каварна никога не е била Столицата, която ти направи. Време е пак да се върне доброто старо време. Успех!"

Цонко Цонев е роден през 1967 г. в Каварна. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи като юрист на граждански договор в община Каварна и е общински съветник в града. Адвокат по граждански дела е в адвокатската колегия в Добрич, преди да поеме кметското кормило.

Пристрастеният към хард-музиката бивш градоначалник на Каварна доведе на морския бряг световни рок звезди, направи рок фестивал и превърна затънтеното някога градче в балканска столица на рока.

Той накара хиляди туристи от страната и чужбина да се влюбят в Каварна и да я превърнат в тяхното място за почивка или поне да идват всяка година да посрещат на 1 юли изгрева на Камен бряг. Някои, като вече покойния солист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън, дори си купиха жилища в морския град. А неуморният кмет-рокаджия получи прякора Кметъла. Неговата популярност му донесе престижната титла Мъж на годината през 2005 г.

Цонев е кмет 12 години – от 2003-та до 2015-а. През 2015 г. той решава да не се кандидатира за кмет за четвърти мандат. Пред медии казва, че е по здравословни причини – от стрес е развил диабет. После два мандата е независим общински съветник – до изборите в края на 2019 г.

За съжаление с приключването на кметския мандат на Цонко Цонев затихва и интересът към музикалните прояви в града – не от страна на изпълнителите, а на новата местна власт. Рок събитията не са подкрепени от следващите управляващи, напомня лупа.бг.

Така традиционният концерт на звездите на Нова година заминава за Пловдив, рок фестът се състои през 2018 г. край Варна, а изгревът на 1 юли се премества от Камен бряг на брега на Дунав, в Тутракан, посрещнат с отворени обятия от тамошния кмет д-р Димитър Стефанов.

В историята остават концертите на легенди като Джон Лоутън, поставил началото на звездното музикантско нашествие в Каварна през 2004 г., на групите „Назарет“, „Дийп Пърпъл“, „Скорпиънс“ и „Любе“, на изпълнители като Рони Джеймс Дио, Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз, записал впечатляващ клип на нос Калиакра.





#Цонко Цонев #Каварна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"