ЦИК най-сетне измъдри решение за грешките на машините

ЦИК най-сетне измъдри решение за грешките на машините

Стопкадър: ЦИК

A A+ A++ A

Заради многото случаи, в които се сигнализира, че избирател е гласувал за два вида избори (общински кмет и кмет на район, например), но се е отпечатала само една бюлетина, ЦИК изпрати указание към ОИК, с което да им укаже как да действат.

От сутринта, още с началото на изборния ден в 7 часа, се появиха множество сигнали, че машините не разпечатват и двете бюлетини, а само едната. Заради този проблем общинската комисия в София дори обмисляше да отмени гласуването с машини.

При подобни ситуации, ако избирателят твърди, че е гласувал и трябва да има повече от една бюлетина, но е разпечатана само една, и така не може да бъде отчетен и преброен гласа му, върху вече излязлата бюлетина се слага надпис "унищожена" без да се разгъва. Бюлетината трябва да остане извън избирателната урна, за да се приложи към констативния протокол, който описва ситуацията.

Още една столична СИК премина към хартия - "инициализирането на машината е били неуспешно", е записал техникът на "Сиела Норма" като причина. И в Пловдив още една секция се отказа от машините заради дефектирал принтер.


#ЦИК #машини за гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници